Český sport jednotně podporuje kroky MOV i české vlády

ČOV
ČOV
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Celý svět se vinou ruské agrese na Ukrajině dostal na historickou křižovatku. Každou minutu sledujeme nové zprávy, jaké si ještě před týdnem nedokázal nikdo z nás představit ani v tom nejstrašnějším snu. Celý svět se semkl a společně postupuje proti agresorům. Jednotně postupuje Evropa, jednotný je postup české politické reprezentace. Podporujeme a plně respektujeme kroky české vlády a její nekompromisní postoje.

Český sport bude na této křižovatce vystupovat rozhodně, jednotně a udělá vše, co je v jeho možnostech a silách, aby došlo k ukončení agrese na Ukrajině a pomohl ukrajinským obyvatelům i sportovcům. Vždyť naše země v nedávné historii dvakrát zažila situaci, kdy byla zrazena, přepadena a vinou lhostejnosti okolí zůstala opuštěna. Toto nesmíme dopustit. Nebudeme alibističtí, zbabělost není vlastností sportovců.

Jednoznačně podporujeme Mezinárodní olympijský výbor, který doporučil mezinárodním sportovním federacím a organizátorům sportovních akcí, aby nezvali ruské a běloruské sportovce a funkcionáře nebo neumožňovali jejich účast na mezinárodních sportovních akcích. V době, kdy dopadají bomby na obytné čtvrti a umírají stovky nevinných civilistů, je třeba promluvit jasně, srozumitelně, společně. Český olympijský výbor, Česká unie sportu a české sportovní svazy vyvinou maximální úsilí směrem ke sportovním federacím s cílem co nejrychleji znemožnit ruským a běloruským sportovcům startovat na mezinárodních soutěžích po celém světě.

Přijde nám nemyslitelné, aby v těchto dnech přijel ruský závodník na sportovní soutěž a zapojil se do dění, jako by se nic nedělo, když armáda se stejnou vlajkou, jakou má na dresu, ve stejnou dobu ostřeluje raketami ukrajinská města. Sport je celosvětový fenomén, jsme přesvědčeni, že jednotným tlakem se budeme podílet na co nejrychlejším ukončení agrese.

Jiří Kejval, předseda Českého olympijského výboru

Miroslav Jansta, předseda České unie sportu

líbil se ti článek?