Česko sportuje: Olympijský víceboj na startu

Olympijský víceboj
Olympijský víceboj
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

​Český olympijský výbor přichází s dalším projektem v rámci dlouhodobé kampaně Česko sportuje. Od dubna startuje na základních školách v celé republice první ročník Olympijského víceboje, do kterého se zapojí děti z prvního i druhého stupně. Ambasadory jsou biatlonistka Veronika Vítková a vodní slalomář Vavřinec Hradilek, medailisté ze Soči a Londýna.

„Přibývá stále více obézních dětí. A přitom zájem o pohyb mezi mládeží je – stačí jim nabídnout sport zábavnou formou. Nemusí to být ani finančně náročné. Věříme, že se ještě v tomto školním roce zúčastní až 60 tisíc žáků,“ říká Martin Doktor, sportovní ředitel ČOV a dvojnásobný olympijský vítěz.

„Sport mi přinesl kamarády. Do osmnácti let jsem ho bral hlavně jako tábor, turisťák. Bavil jsem se jím a to mi zůstalo dodnes. Olympijský víceboj je jedna z cest, jak se dostat k dětem a rozpohybovat je,“ zdůrazňuje Vávra Hradilek.

Víceboj navazuje na podzimní projekty Moje olympiáda a Olympijský park Soči – Letná, do kterých se zapojilo přes 400 tisíc dětí i dospělých.

Šest disciplín

Děti budou při hodinách tělocviku plnit šest disciplín, které kombinují výbušnost, rychlost, běžeckou a silovou vytrvalost a pohyblivost. Cílem není dosahovat co nejlepších výkonů, ale zapojit co nejvíce žáků a sledovat jejich osobní zlepšení.

Žákovská od Čtyřlístku a ceny pro školy

Nejlepší školy budou odměněny – prvních šest dostane na konci prvního ročníku sportovní vybavení, 140 nejrychleji zaregistrovaných se může těšit na vícebojařský set. Pro první až třetí třídy navíc olympijský výbor navíc připravil společně s časopisem Čtyřlístek sportovní žákovskou knížku s řadou zábavných aktivit a úkolů, které budou děti plnit ve škole i s rodiči. Využijí k tomu oblíbený systém samolepek.

Olympijské hlídky

Na nejaktivnější školy se vydají Olympijské hlídky. Za dětmi a učiteli zavítají slavní olympionici a regionální sportovci. Připraveny jsou besedy, kvízy, ale také pohybové soutěže.

Víceboj začíná 1. dubna a potrvá až do konce školního roku. Školy se mohou registrovat na www.olympic.cz/ceskosportuje.

OLYMPIJSKÝ VÍCEBOJ 2014

  • 1. 4. 2014: Spuštění registrací
  • 7. 4. 2014: Start plnění disciplín
  • Květen 2014: Olympijské hlídky
  • Červen 2014: Vyhodnocení víceboje, ocenění škol
  • Podzim 2014: Start dalšího ročníku Olympijského víceboje

Předchozí etapy projektu Česko sportuje

líbil se ti článek?