Bronzový fleretista Choupenitch: Je super, že se lidé začali zajímat o šerm!

Rozhovory
Rozhovory
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Už je to více jak měsíc od chvíle, kdy vybojoval fleretista Alexander Choupenitch po dlouhých 113 letech medaili ze šermu pro Česko na olympijských hrách. Jak se mu od té doby změnil svět a cítí větší zájem dětí o svůj sport po úspěchu v Tokiu?

Je v jednom kole. Choupenitch pořádá kempy pro děti, šermířské exhibice a pomalu se vrací k tréninku. Bronzový fleretista z her v Tokiu je nadšený, když vidí, jak se děti začínají znovu vracet ke sportu.

Začátkem září Alexander slavnostně zahájil Republikové finále Odznaku všestrannosti SAZKA Olympijského víceboje, kde sportovalo skoro 600 dětí z celého Česka. Na podporu malých sportovců obdržel Choupenitch od společnosti SAZKA šek na 100 tisíc korun, aby touto sumou obdařil jím vybraný oddíl. „Věnuji to Sokolu Brno 1 oddílu šermu. Nadosmrti budu věčný tomuto klubu. A jsem rád, že mu mohu i něco takhle vrátit,“ uvedl olympionik.

Jak se vám od Tokia změnil svět?  

Svět se mi nezměnil. Vnímám to stejně jako klasicky po každé sezoně, že jsem si dal trochu odpočinek. Stihl jsem uspořádat od Tokia kemp pro děti. To bylo hodně náročné, ale jsem rád, že se to povedlo. Uspořádal jsem i šermířskou exhibici v Brně. A od her jsem měl víc mediálních povinností než normálně. Teď se ale vracím zpátky ke sportu a začal jsem s kondiční přípravou.

Byl pro vás těžký návrat k tréninku po několika týdnech odpočinku?

Byl jsem běhat sedm kilometrů a nebylo to zrovna lehké. Takhle je to ale vždycky po odpočinku. Začátek je těžký, ale těším se na to. Ke sportu to patří.

Alexander Choupenitch
02. 05. 1994, Brno
Šerm
Počet bronzových medailí
1

Pozorujete zvýšený zájem dětí o šerm po vašem úspěchu v Tokiu?

Uvidíme teď po prázdninách, kdy začínají nábory, jak moc se děti budou hlásit na šerm. Ze strany našeho svazu je vidět, že se snaží centrálně s kluby organizovat nábory. Věřím, že děti začnou šermovat.

Po 113 letech jste pro naši zemi vybojoval olympijskou medaili v šermu. Myslíte si, že teď bude váš sport v Česku víc populární?

Řekl bych, že je to poprvé pro Česko, protože tehdy bylo ještě Rakousko-Uhersko. Ten sport je velmi tradiční. Vždyť je to jeden z prvních sportů na olympiádě. Zakladatel novodobých olympijských her Pierre de Coubertin byl šermíř. Doufám, že teď u nás bude šerm nabývat na popularitě.

Po Tokiu vás určitě lidé víc poznávají.

„V Brně určitě ano. Občas je to takové zvláštní. Někdy lidé překročí takovou tu hranu, že když třeba obědvám, tak za mnou přijdou. Je to ale v pohodě. Beru to tak, že je super, jak se začali zajímat o šerm. Mám z toho radost.“

A teď otázka, kterou dostáváte asi často. Kdy o svém úspěchu složíte a nahrajete nějaký rapový kousek?

„Až se mě přestanete ptát, tak ho udělám. Nechci dělat nic na sílu. Chci, aby to bylo přirozené. Rozhodně nebudu předvídatelný. Udělám ho, až budu chtít.“

líbil se ti článek?