Výprava do Paříže se rozrůstá, zatím máme 44 míst

Paříž 2024
Paříž 2024
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Přes čtyři desítky českých sportovců už získaly místa pro olympijské hry v Paříži, které proběhnou od 26. července do 11. srpna 2024. Naposledy si zajistilIi Paříž dráhaři Denis Rugovac a Jan Voneš, kteří pro Česko vybojovali místo v týmové disciplíně madison a zároveň 1 místo v individuální disciplíně omnium. Dráhoví vytrvalci se tak na olympijských hrách představí opět po 14 letech. Kdo další bude Česko reprezentovat na olympiádě v srdci Francie?

Tři účastnická místa pro Česko získal tým kordistů, kteří se na olympijské hry podívají po dlouhých 32 letech. Šermířskou výstroj na pařížské planši oblékne i bronzový medailista z Tokia, fleretista Alexander Choupenitch, který dokázal postoupit z náročné kvalifikace jako druhý nejlepší Evropan a potřetí v řadě bude reprezentovat Česko pod pěti kruhy.

Historický úspěch českého taekwonda zařídila Petra Štolbová, která úspěšně zvládla evropskou kvalifikaci v Sofii, kde se bojovalo o pouhá dvě místa. 

Třetím nejlepším časem české historie doběhla pro olympijský limit maratonkyně Tereza Hrochová v Seville. Doplnila tak Moiru Stewartovou, která si pařížský limit zaběhla v českém rekordu v prosinci ve Valencii. Účastnické místo na základě rozdělování individuálních kvót získal od Mezinárodní jezdecké federace i Miroslav Trunda.

Zápasník Artur Omarov vybojoval místo na mistrovství světa v Bělehradě díky třetímu místu v řecko-římském zápase v kategorii do 97 kilogramů a první medaili ze světového šampionátu pro Česko od roku 2007.

Kajakář Jiří Prskavec sice získal místo již na Evropských hrách v Krakově, ale počítá se jeho výkon ze světového šampionátu v Lee Valley, kde navíc díky stříbrné medaili již s předstihem rozhodl český nominační souboj. Do Paříže tak pojede bojovat o další olympijskou medaili po bronzu z Ria a zlatu z Tokia. Další vodní slalomář Lukáš Rohan přidal místo pro kanoisty, Gabriela Satková pro kanoistky a Antonie Galušková pro kajakářky.

Paříž 2024: Na co se těšit?
(00:53)

Sportovní gymnastka Soňa Artamonova obsadila na mistrovství světa v Antverpách 47. příčku ve víceboji, ale v redukovaném pořadí to znamenalo dvanácté ze 14 postupových míst na hry do Paříže.

Senzačním vítězstvím na mistrovství světa v Mexiku se na olympijské hry kvalifikovali plážoví volejbalisté Ondřej PerušičDavid Schweiner

V Paříži nebudou chybět ani silniční cyklisté, kteří mají jisté dvě kvóty pro jednoho muže i ženu. Jmenná nominace bude známa v příštím roce po schválení Českým cyklistickým svazem těsně před začátkem her.

Celkově tak máme zatím jistých 44 míst v 14 sportech (atletika, cyklistika, lukostřelba, moderní pětiboj, jezdectví, plážový volejbal, plavání, rychlostní kanoistika a vodní slalom, sportovní střelba, šerm, taekwondo, veslování, sportovní gymnastika a zápas). Gratulujeme a těšíme se, že další místa budou přibývat. „Věřím, že v Paříži budeme mít celkově kolem stovky sportovců,“ řekl šéf výpravy Martin Doktor.

 

Kompletní seznam účastnických míst

 

líbil se ti článek?