Odešel Josef Doktor, trenér dvojnásobného olympijského vítěze i jeho nástupců

NEZAPOMENEME
NEZAPOMENEME
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

U vody zůstane navždy jako jedna z největších trenérských osobností rychlostní kanoistiky, přestože už ho na závodech nikdy nepotkáme. S nejhlubší soustrastí celé jeho rodině i závodníkům, které vychoval během své trenérské kariéry, oznamujeme, že do kanoistického nebe odešel Josef Doktor. Trenér a otec dvojnásobného olympijského vítěze Martina Doktora a řady dalších kanoistů nás opustil v pátek 24. března 2023.

Josef Doktor byl kanoistickým mistrem republiky, ale závodnickou kariéru brzy vyměnil za trenérskou. Působil jako trenér mládeže a juniorské reprezentace a slavil úspěchy s řadou závodníků včetně Petra Procházky, Waldemara Fibigra, Alana Lohniského i mnoha dalšími.

Jsem vděčný za úspěchy, které jsme spolu získali, ale nejvíc si vážím toho, jaké hodnoty mi táta dal do života i mimo sport.

Ty největší však přišly s jeho synem Martinem, který – ač neměl podle předpokladů tu správnou kanoistickou postavu – stal se na hrách v Atlantě 1996 dvojnásobným olympijským vítězem. A také dvojnásobným mistrem světa a mnohonásobným medailistou z vrcholných mezinárodních akcí.

„Jednou tohle zažije každý, že se musí rozloučit s rodičem. Jsem vděčný za úspěchy, které jsme spolu získali, ale nejvíc si vážím toho, jaké hodnoty mi táta dal do života i mimo sport,“ řekl Martin Doktor.

TOP: Příběh Martina Doktora
(3:04)

Josef Doktor založil klub Prosport Sezemice, který patří mezi špičku na národní úrovni a kde trénují další úspěšní závodníci včetně kajakáře Daniela Havla, dvojnásobného olympijského medailisty. A kde hlavně stovky dětí získávají i díky dalším trenérům – včetně staršího syna Tomáše Doktora – lásku ke sportu a pohybu, všestrannosti a k pádlování bez ohledu na výsledky.

Josef Doktor také dlouhodobě zastupoval legendy českého sportu v rámci Českého a Východočeského klubu olympioniků. Jeho zásluhy ocenila i Česká trenérská akademie Českého olympijského výboru a zařadila ho do Síně slávy českých trenérů.

Vzdáváme čest jeho památce a upřímnou soustrast jeho rodině, svěřencům a přátelům, kterým bude chybět stejně jako nám. 

líbil se ti článek?