Na Evropských hrách může reprezentovat téměř 200 českých sportovců

Evropské hry 2023
Evropské hry 2023
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Už jen necelých sto dní zbývá do začátku třetích Evropských her. Ty odstartují v Polsku 21. června slavnostním zahájením. Česko mohou reprezentovat téměř dvě stovky sportovců. Soutěžit se bude v 26 sportech, z toho 18 olympijských. V řadě z nich půjde také o kvalifikaci na olympijské hry v Paříži 2024. Některé sporty zde budou zároveň mít i mistrovství Evropy. Začíná také registrace pro zájemce o vstupenky.

Krakov jako hlavní centrum, dále Vratislav, Chořov… Celkem 11 měst v Polsku bude od 21. června do 2. července 2023 hostit třetí Evropské hry. Česko má zatím jistých 89 míst. „A zároveň je jasné, že na evropském šampionátu družstev, který je součástí Evropských her, bude v nejvyšší divizi reprezentovat 46 českých atletů. Celkově očekáváme, že ve výpravě bude až téměř dvě stě sportovců,“ řekl Martin Doktor, sportovní ředitel Českého olympijského výboru.

Celkem se Evropských her zúčastní na 7000 sportovců ze 48 zemí. Soutěžit se bude v atletice, střelbě, lukostřelbě, rychlostní kanoistice i vodním slalomu, stolním tenisu, basketbalu 3x3, šermu, moderním pětiboji, sedmičkovém ragby, triatlonu, judu, synchronizovaném plavání a skocích do vody, badmintonu, boxu, lezení, taekwondu, v cyklistice na horských kolech a také v nových olympijských disciplínách – BMX freestyle a breakingu.

„Pro řadu sportů jde o součást olympijské kvalifikace, ať už s možností přímo vybojovat místa, nebo získat body do žebříčku.“

„Pro řadu sportů jde o součást olympijské kvalifikace, ať už s možností přímo vybojovat místa, nebo získat body do žebříčku. Například pro box jde o vůbec největší kvalifikační turnaj. O zisk míst budou bojovat také střelci, vodní slalomáři, moderní pětibojaři, lukostřelci či stolní tenisté,“ uvedl Martin Doktor, šéf výpravy. „Vítězové turnajů v sedmičkovém rugby si také zajistí postup na hry, druhý a třetí tým pak projde do kvalifikačního turnaje. Těší nás, že v tomto sportu máme zastoupený ženský i mužský tým.“

Z neolympijských sportů se představí karate, teqball, padel, kickbox, muaythai, plážová házená, plážový fotbal a letní skoky na lyžích, které polští sportovní fanoušci zbožňují.

„Poprvé budeme mít zástupce v plážovém fotbalu i dalších disciplínách, jejichž účast nebyla v českém týmu obvyklá – jako je třeba právě i sedmičkové ragby. Evropské hry budou navíc specifické tím, že se konají na mnoha místech. Pro nás to bude z hlediska zajištění akce i trénink na hry v Paříži. Protože například střelci budou samostatně ve Vratislavi – podobně jako při olympijských hrách v Chateauroux,“ dodal Martin Doktor. „Evropské hry budou také zajímavé pro fanoušky a rodiny a přátele sportovců, protože jsou poprvé tak blízko České republice.“

Vstupenky budou dostupné od 3. dubna. Už nyní se však zájemci o ně mohou registrovat a získat tak slevu ve výši 25 procent na nákup čtyř vybraných lístků – kupon na ni obdrží do mailu. Celkem bude k dispozici 10 000 zlevněných vstupenek v cenách od 4 do 20 eur. Podrobnosti najdete ZDE. K dispozici budou i celodenní a vícedenní vstupenky. Na některé sporty bude vstup zdarma. Jde o teqball, padel, muaythai a kickbox a také první tři dny atletických soutěží.

A je vidět, že celé Polsko se na největší sportovní událost ve své sportovní historii opravdu těší! 👇🏻

líbil se ti článek?