50 let od prvního triumfu Kodeše na French Open. Pomohla mu rada od legendy

Lifestyle
Lifestyle
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Už je to půlstoletí, kdy tenista Jan Kodeš pozvedl poprvé trofej pro vítěze French Open. 7. června 1970 ve finále smetl jugoslávského soupeře Željko Franulovice 6:2, 6:4 a 6:0. Málokdo ví, že v Paříži triumfoval Kodeš i díky radě od české tenisové a hokejové legendy.

Ovládnout French Open se nepodařilo takovým tenisovým ikonám, jako byl Sampras, Becker, McEnroe, Connors nebo Edberg. Jeden z nejlepších českých tenistů historie Jan Kodeš to dokázal hned dvakrát po sobě. První titul získal 7. června 1970 a vedla k němu hodně těžká cesta turnajovým pavoukem.

Šíleně se nadřel v pětisetové osmifinálové bitvě s Rumunem Ionem Tiriakem. „Těšil jsem se na židli, abych si mohl o pauze sednout,“ popisoval Kodeš, jak moc byl vyčerpaný. Přesto něco v něm bylo daleko silnější. „Moje vůle, nechtěl jsem se vzdát.“

Předposlední překážkou bylo semifinále s domácím hráčem Georgesem Govenem. Kodeš prohrával už 1:2 na sety. Pak ale následovala desetiminutová přestávka, která se ukázala být zlomovou. Do šatny totiž za českou hvězdou přišel tajemný muž se vzkazem od Jaroslava Drobného, legendárního hokejisty a tenisty, který emigroval v roce 1949 a zápas sledoval na tribuně.

„Pan Drobný vám vzkazuje, že nesmíte chodit na síť po liftovaném, ale po čopovaném bekhendu. A pan Drobný vám taky vzkazuje, že když se ten čop do konce zápasu nenaučíte, tak to prohrajete,“ řekl posel.

Kodeš si na čop nevěřil, a tak se mu nechtělo uposlechnout. Když ale po návratu na kurt rychle prohrával 0:2 a v lóži uviděl slavného Drobného, rozhodl se to risknout. „Od toho momentu se to otočilo. Dal jsem mu 6:2 a 6:3 a postoupil do finále.“

Triumf Kodeše už ale hokejový mistr světa a trojnásobný grandslamový vítěz neviděl. Po semifinále za ním opět přišel do šatny stejný posel. „Jarda vám gratuluje, ale on už odjel na letiště a letěl do Londýna, že prý finále už vyhrajete hladce.“

A taky se tak stalo. Kodeš jugoslávskému soupeři dokonce ve třetím setu nadělil kanára a pozvedl poprvé pohár Pierra Guilloua pro vítěze French Open. O rok později pak triumfální cestu v Paříži zopakoval. V roce 1973 ovládl i nejslavnější tenisový turnaj světa Wimbledon. Prvním grandslamovým vítězstvím ale navždy zůstane French Open 1970.

líbil se ti článek?