Na poličku? Kdepak! S holí od Spilkové bude mladý golfista pálit

Příběh nadace
Příběh nadace
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Za běžných okolností by golfistka Klára Spilková nyní trávila čas za oceánem jako jediná česká hráčka na okruhu LPGA. Místo turnajů v USA však teď chodí na hřiště v Česku. Právě díky tomu ale mohla splnit přání dvěma mladým golfistům, které na jejich sportovní cestě podporuje Česká olympijská nadace. S dvěma šestnáctiletými sportovci si zahrála devět jamek na hřišti Oaks Prague a naprosto je „dostala“ golfovými dárky.

Šestnáctiletá Zuzana Lesse žije pouze s maminkou Kateřinou. Na první pohled na ní vůbec nepoznáte, že od narození neslyší – komunikovat s okolím dokáže díky kochleárnímu implantátu a taky výborně odezírá ze rtů. Sportuje od pěti let, dlouho se věnovala sjezdovému lyžování, se kterým však musela přestat po vážném zranění nohy. Odmala ale také hrála golf, kde ji sluchový hendikep nijak neomezoval. A po úrazu nohy se do něj vrhla naplno. Daří se jí, ale hlavně ji sport v přírodě ohromně baví.

„Jsem samoživitelka a snažím se dceru podporovat v jejích sportovních aktivitách, jak to jen jde. Sport jí pomáhá k růstu sebevědomí, integraci do slyšící společnosti a socializaci,“ vysvětluje Zuzčina maminka Kateřina Karbanová.

Zažádat si o podporu České olympijské nadace, která pomáhá hradit členské příspěvky, vybavení či soustředění dětem z rodin, jež mají omezené finanční možnosti, doporučila také mamince Lukáše Martinka. Také Eva Martinková podporuje syna v jeho oblíbeném sportu, i když se o něj stará sama. A Lukáš se výrazně zlepšuje. Oba rodinné týmy, které pocházejí z Liberecka, si navzájem pomáhají při cestách za sportem. A teď se – neplánovaně – setkaly také s nejlepší českou golfistkou.

„Potkat se s Klárou byl můj sen od doby, co byla na olympiádě,“ říkala Zuzka Lesse. Lukáš byl z nabídky setkání s olympioničkou z Ria 2016, kde se golf vrátil do programu her, nejprve zaskočený, ale pak ani on neváhal. Dokonce chtěl jít trénovat za příšerného počasí, až ho maminka musela odradit. „Když jsme se potkali s dětmi na parkovišti, byly celé nervózní. Maminky říkaly, že asi tři dny už nespaly. Je to hezké, člověk z toho má vnitřní radost,“ říkala Klára Spilková.

Pro oba mladé hráče si nachystala překvapení. Lukášovi věnovala driver s českou vlajkou a podpisem. Že by skončil na poličce? Ani omylem. „S tím budu pálit,“ radoval se Lukáš a za chvíli už novou hůl zkoušel. Zuzka zase jásala nad podepsaným bagem, se kterým Spilková absolvovala turnaje. „Nebylo daleko od toho, abych začala brečet,“ líčila. A Lukáš přidával: „Ještě pořád mám trochu vykulený oči, je to pro mě úžasný, určitě mě to namotivuje.“

 
líbil se ti článek?