Váleli na sněhu i ledu! Kdo letos zazářil během zimy?

TOP úspěchy
TOP úspěchy
3 Minuty čtení
3 Minuty čtení

Sezóna zimních sportů nám právě skončila. Světové poháry i všechny šampionáty jsou za námi a my už pomalu upínáme zraky k letní Paříži. Ale pojďme si ještě shrnout ty „sněhové radovánky“. Protože pro naše barvy to byly velice úspěšné měsíce. Spousta věcí se povedla a naši sportovci znovu udělali díru do světa.

Sjezdové lyžování

Ester Ledecká to opět dokázala. Vítězstvím v super-G v Saalbachu zažila další sezónu, ve které dokázala ovládnout závod Světového poháru ve dvou různých sportech. A tohle nemá ve světě obdoby. K triumfu na lyžích přidala ještě tři zlata ze snowboardu. Jen tak mimochodem ze všech jejích startů v sezóně. Jednoduše dominance.

Snowboarding

Český knír Evky Adamczykové letos taky nezahálel. Naše tanečnice sice vlétla na svah až v průběhu sezóny, přesto stihla čtyři umístění na bedně, výhru hned ve svém úvodním závodě a 5. místo v celkovém pořadí Světového poháru. Paráda. A pokračujeme, protože český snowboard, to už dávno není jen Ledecká a Adamczyková. Zuzka Maděrová v paralelním slalomu získala dvě čtvrtá místa, a hlavně stříbro v rakouském Simonhöhe. Tyto životní výsledky pak mimo jiné pro olympioničku z Pekingu znamenaly 8. místo v konečném hodnocení a posun mezi světovou elitu. V pouhých 22 letech.

Ve snowboardcrossu se pak stále více prosazují naši muži. Kryštof Choura si připsal kariérní maximum 4. příčkou ve Sv. Mořici, Jan Kubičík zajel 6. místo v Sierra Nevadě. Největší úspěch za poslední roky pak vyjel Radek Houser nádherným bronzem v Kanadě. Skvěle, pánové!

Běžecké lyžování

I tady slavíme velké úspěchy. Kateřina Janatová mimo jiné zajela 10. místo ve Švýcarsku na dvacítce klasicky, což je její nejlepší distanční výsledek kariéry. Celkově pak 13. místo v konečné klasifikaci Světového poháru představuje posun o deset příček oproti loňsku. Nad vším pak ale ční famózní stříbro Michala Nováka z finské Ruky. První bedna pro české lyžování od Lukáše Bauera v roce 2013. Krásná práce.

Biatlon

I s puškou na lyžích se někteří závodníci rapidně zlepšili. Tereza Voborníková obsadila 5. místo v individuálním závodu v Oslu, což je její kariérní maximum. Celkově pak zapsala 16. místo v pořadí Světového poháru. To je zatím její nejlepší umístění a oproti loňsku získala více jak čtyřnásobný počet bodů. I Jessica Jislová si pak v celkovém pořadí svěťáku polepšila, a to až na 26. místo. Její zisk je pak o více jak 100 bodů lepší než vloni.

Všichni pak máme stále v živé paměti famózní individuální výkon Tomáše Mikysky z domácího světového šampionátu. V úžasné kulise a až přímo elektrizující atmosféře Nového Města na Moravě má jeho životní 10. místo ve vztahu k jeho dřívějším zdravotním potížím cenu zlata.

Rychlobruslení

Martina Sáblíková je legenda. Legenda, která stále závodí. A hlavně legenda, která stále vyhrává. I letos dokázala ovládnout jeden závod Světového poháru. A jako třešničku na dortu přidala dva bronzy ze světového šampionátu v Calgary. Cenné kovy číslo 33 a 34. Nadpozemská sbírka.

Krasobruslení

České krasobruslení je opět na mapě evropské špičky. Georgii Reshtenko jako první český reprezentant dokázal na velké akci provést hned tři čtverné skoky a obsadil na evropském šampionátu 9. místo. Poprvé od roku 1980 máme dva taneční páry v TOP10 na mistrovství Evropy. Sourozenci Taschlerovi si vykroužili 7. místo. Hned dvě příčky za nimi pak na 9. příčce skončili Kateřina a Daniel Mrázkovi. Českým tanečním párům se dařilo i na závěr sezóny při mistrovství světa a dostali se až do finálových jízd. Mrázkovi dokonce při své světové premiéře dosáhli na 13. příčku. Bravo!

Saně a skeleton

Dařilo se i sáňkařkám a skeletonistům. Dvojice Anna Čežíková, Lucie Jansová obsadila 8. místo na mistrovství světa, což je nejlepší umístění pro české saně od roku 1991. A skeletonisté? Anna Fernstädtová a Timon Drahoňovský vybojovali v závodě smíšených dvojic na Světovém poháru v Altenbergu stříbrné medaile. Nejlepší výsledek kariéry pro Timona!

Skok na lyžích

A ožívají i skoky na lyžích. Roman Koudelka potvrdil, že mu to stále létá, a obsadil v sezóně dvakrát 9. místo, což jsou nejlepší výsledky českého skoku od roku 2020. To všechno jsou pro náš sport naprosto úžasné úspěchy a všichni naši reprezentanti, nejen ti výše uvedení, si za celý uplynulý ročník zaslouží obrovský dík a uznání.

líbil se ti článek?