Když se zavřou dveře, hledejte okno! Mladík Knedla přestál krize a míří na olympiádu

Paříž 2024
Paříž 2024
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Pokud zrovna před sebou nevidíme cestu, neznamená to, že neexistuje. Někdy úplně stačí dát tomu druhou šanci. „Když jsem byl na druhém stupni základní školy, měl jsem hodně krizí, chtěl jsem s plaváním skončit. Už jsem v něm neviděl žádnou budoucnost, ale říkali jsme si s rodiči, že to ještě nějak zkusíme. Dáme tomu šanci a uvidíme, jak to půjde. A najednou to docela šlo,“ říká stále ještě teenager Miroslav Knedla, mladý plavec, který v létě zamíří na své první olympijské hry do Paříže.

„Myslím, že mě u plavání udržely výsledky a že mě začalo více bavit. Měl jsem proto i motivaci, něco, co mě táhne dopředu. A tím jsem se najednou i zlepšoval. Věděl jsem, že to půjde. Taky jsem potom vyhrál žákovský mistrák, což byl taky hodně klíčový bod v mé kariéře,“ popsal v rozhovoru pro magazín Coach.

„Jak už se připravujete na střední školu, tak si říkáte, jestli budete pokračovat s plaváním i pak, nebo ne. Pomohlo nám, že máme hodně často různé klubové akce jako teambuildingy. Nebo jsme jeli na lyžák, na kola, což jsou aktivity, které nám taky pomohly u plavání vydržet.“

PRSA a jak je (ne)plavat | Škola plavání s Bárou Seemanovou
(3:06)

Pomohli pedagogové ve škole, kteří mu umožnili individuální výuku a svou důležitou roli sehráli i trenéři, kteří ho zároveň coby pedagogové provázejí také ve škole. Současný kouč Zdeněk Kasálek je zároveň jeho učitelem matematiky. „Jako trenér je pro mě takový druhý táta a myslím, že je důležité, abyste trenérovi hodně věřili. Pak společně vydržíte i přesto, že se občas kousnu, když se mi nechce a je složité mě do některých věcí donutit,“ vypráví osmnáctiletý student gymnázia ve Zlíně.

Kromě titulu juniorského mistra světa či Evropy si v předolympijském roce skvěle vedl i na seniorské scéně. Na mistrovství Evropy v krátkém bazénu v rumunské Otopeni postoupil do finále ve všech čtyřech disciplínách, ve kterých startoval. „Překvapil jsem sebe, trenéra i ostatní. V přípravě jsem onemocněl, dva týdny jsem bral antibiotika a nemohl jsem trénovat,“ hodnotil po šampionátu.

Ještě, než se v létě ponoří do olympijského bazénu, čeká ho mistrovství světa v katarském Dauhá a také maturitní zkouška. „Olympiáda je ještě daleko, ale mám ji v hlavě nonstop,“ hlásí. „Po maturitě bych měl zamířit do Bloomingtonu na Indiana University, kde je hlavním trenérem Ryan Looze, který trénoval například Lilly Kingovou nebo Codyho Millera,“ poodhaluje své další plány mladík, který úspěšně kráčí po olympijské cestě. V roce 2019 úspěšně reprezentoval svůj kraj na Olympiádě dětí a mládeže.  

Miroslav Knedla
18. 07. 2005, Ostrava
Plavání
líbil se ti článek?