Šachy
medaile z olympijských her
Počet zlatých medailí
0
Počet zlatých medailí
0
Počet zlatých medailí
0
Adresář
Šachový svaz České republiky z. s.
Zátopkova 100/2, 16017 Praha 6 - Strahov
Telefon : 242429206
Kontakty
e-mail : sekretariat@chess.cz
web: www.chess.cz
sociální sítě

Profil sportu

Název této hry pochází z perského slova šáh, tedy panovník. Jde o klasickou deskovou hru, ve které proti sobě soutěží dva hráči. Obecně jde o střet dvou soupeřících armád a vítězí ten, komu se podaří zneškodnit protivníkova krále. Šachy vznikly v jižní Evropě už v 15. století z perské hry šatrandž. Tato perská hra pochází z indické hry čaturanga.

Šachy se hrají na čtvercové desce rozdělené na 8x8 polí – šachovnici. Pole jsou střídavě černá a bílá. Hráči mají na začátku hry 16 bílých nebo černých kamenů (krále, dámu, dvě věže, dva střelce, dva jezdce a osm pěšců). Princip této intelektově náročné hry je provádění tahů kameny, které vedou k napadení soupeřova krále. Poté dochází k matu – konec hry.

Šachy jsou jednou z nejpopulárnějších světových deskových her v zábavné či dokonce profesionální sportovní podobě. Šachy jako sport se rozvíjejí od konce 19. století, prvním mistrem světa se stal Wilhelm Steinitz v roce 1886, který se narodil v Praze. Moderní historii vládnou Rus Garri Kasparov, Ind Viswanathan Ánand nebo Nor Magnus Carlsen. Z Čechů je nejlepší David Navara, který se už více než 10 let pohybuje v první světové třicítce.

Do šachového sportu vnikly ve druhé polovině 20. století počítače, roku 1997 zvítězil speciální šachový počítač v utkání proti mistru světa Garrimu Kasparovovi. Organizátorem šachu v naší zemi je od roku 1993 Šachový svaz České republiky se sídlem v Praze.