Stříbrný olympionik Rohan: Sport dostává ránu za ranou. Je důležité děti motivovat!

Olympijský víceboj
Olympijský víceboj
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Právě jeho tvář tentokrát zdobí minci pro vítězné družstvo Republikového finále Odznaku všestrannosti. Kanoista Lukáš Rohan je navíc ambasadorem Sazka Olympijského víceboje. „Minci jsem zatím viděl jen v on-line verzi, ale řekl bych, že nejsem úplně typ, který by se podobnými věcmi více vzrušoval,“ směje se stříbrný vodní slalomář z olympijských her v Tokiu.

Ale máte z toho dobrý pocit, ne?
Fajn pocit to bude až ve chvíli, kdy na vlastní oči uvidím, že se líbí dětem a mají z ní radost.

Projekt Sazka Olympijského víceboje důvěrně znáte. Jak moc je podle vás pro děti důležitý?
Obecně si myslím, že sport je nedílnou součástí vzdělávání a patří k dětství. V poslední době ale dostává ránu za ranou, i proto je potřeba děti ke sportu přivést a motivovat k pohybu zábavnou formou. To pro mě představuje Olympijský víceboj.

Co se vám na tomto projektu nejvíc líbí?
Když na akcích zblízka vidím, jak to děti baví a snaží se. Zároveň jsem i rád, když se sami na něco zeptají a chtějí si povídat.

Měl jste v dětství sportovní vzory? Může právě přítomnost olympioniků na školách motivovat k pohybu?
Přímo sportovní vzor jsem asi neměl. Sportoval jsem kvůli zábavě a kamarádům, v dětství jsem neměl velké ambice. K těm jsem se propracoval až časem. Vzhlížel jsem ke starším vodákům, které jsem obdivoval, jak jezdí na divoké vodě.

Co je podle vás nejdůležitější, aby děti u sportu vydržely?
Jednoznačně zábavná forma. Děti by měly sportovat z důvodu, že je to baví a je to pro ně přirozená cesta, jak trávit volný čas. Nejde o sport na „vrcholné úrovni“, k tomu se mohou, zároveň nemusí, dopracovat v pozdějším věku.

Lukáše Rohana to s dětmi baví. Podívejte se, jak se zapojil do hokejového týmu! 👇 

líbil se ti článek?