Spolu jsme silnější! V Tokiu byly zahájeny olympijské hry

Tokio 2020
Tokio 2020
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

V ten moment se zastaví svět. Alespoň pro tuhle chvíli nezáleží na tom, jaké za zdmi stadionu panují podmínky. Vždyť právě slavnostní zahájení olympijských her v minulosti utišilo mnohé nepokoje. A pro sportovce vždy zůstane čímsi výjimečným. „Bylo to skvělý a jinačí tím, že jsme šli dva. Užívala jsem si to,“ říkala tenistka Petra Kvitová, která společně s basketbalistou Tomášem Satoranským přivedla na Nový národní stadion v Tokiu zhruba čtyřicítku českých sportovců.

Když se den před slavnostní zahájením Kvitová dozvěděla, že bude českou vlajkonoškou, byla dojatá. „To mě vzalo,“ přiznala. Na závěr nástupu národů bylo představeno nové motto olympijských her: Rychleji, výše, silněji – společně. „Je to fakt zážitek. Nečekal jsem, že je to tak velkolepé. Trošku škoda, že tu nemohli být fanoušky, ale i tak jsem si to užil a je to pro mě velká pocta,“ doplnil Satoranský.

Je strašně příjemné vidět, že Petra Kvitová, která nemusí nikomu nic dokazovat, přijde, nese vlajku.

V hlavní roli propojení

Slavnostní zahájení bylo kvůli pandemii Covid 19 skromnější a neslo se v duchu propojení. K vidění tentokrát nebyly masové choreografie tak jako na předchozích hrách, šlo spíše o menší seskupení. „Je to unikátní zahajovací ceremoniál a soustředí se jen na sportovce,“ řekl pro agenturu Reuters Marco Balich, poradce současného výkonného producenta. „Střízlivější ceremoniál s nádhernou japonskou estetikou se prolíná s aktuální náladou a realitou.“

Stmelující duch byl všudypřítomný. „Pro mě je to obrovský zážitek i bez diváků,“ nechal se slyšet plavec Jan Čejka a jeho plavecký kolega Jan Šefl ho doplnil. „Je strašně příjemné vidět, že Petra Kvitová, která nemusí nikomu nic dokazovat, přijde, nese vlajku! I baskeťáci dělají skvělou atmosféru.“  

Olympionici během ceremoniálu také tradičně složili olympijský slib. Seiko Hašimotová, prezidentka organizačního výboru, ve svém projevu zdůraznila poslání těchto her jako symbol nového začátku po pandemii koronaviru. „Nyní je čas ukázat skutečnou sílu sportu,“ vyzvala.

Prezident Mezinárodního olympijského výboru Thomas Bach pak vyzdvihl obrovské úsilí organizátorů a poděkoval lékařům a všem zdravotníkům, kteří bojují s pandemií. Poděkoval také olympionikům, dobrovolníkům, národním olympijským výborům či sponzorům.

Japonský císař Naruhito poté v krátkém projevu prohlásil hry za zahájené. Zazněla olympijská hymna, vztyčena byla olympijská vlajka a vzplál olympijský oheň. Zapálila ho jedna z nejlepších světových tenistek Naomi Ósakaová.

Nástupová kolekce

Zahajovací ceremoniál je tradičně i přehlídkou nástupových kolekcí. Ohlasy k té české, která propojuje naše národní a japonské tradice, vnímala Kvitová už v autobuse cestou na stadion. „Slyšela jsem, že je to jedna z šesti nejhezčích kolekcí. Každopádně jsem viděla, že jsem jinačí. Myslím si, že české ručičky jsou šikovné. Nápady máme.“

líbil se ti článek?