S lijákem v zádech ke stříbru z časovky aneb Jak Šumpík poskočil na olympijské cestě

EYOF 2022
EYOF 2022
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Dlouho marně pátral v paměti, a ani tak si nevzpomněl. „Cyklistiku prostě dělám odjakživa, nadchl jsem se pro ni. Ani nevím, kdo mě k ní přivedl,“ smál se patnáctiletý Pavel Šumpík, který na Evropském olympijském festivalu mládeže v Banské Bystrici vybojoval stříbro v cyklistické časovce. „Je to nepopsatelný pocit. Před závodem by mě nenapadlo, že dosáhnu takového výsledku,“ dodal student gymnázia v Holicích.

Jaké tedy byly vaše ambice?
Chtěl jsem předjet alespoň naše kluky. V půlce závodu jsem si i ale vzhledem k tachometru říkal, že na tom nemůžu být tak dobře. Myslel jsem si, že nedám ani první dvacítku, což byl před závodem můj cíl. Nakonec to dopadlo.

V cíli už jste tušil, že by medaile mohla klapnout?
Vůbec, doteď jsem nepobral, co se vlastně stalo. Možná mi to všechno dojde za pár dnů, nebo až se vrátím domů.

Byl jsem už na mistrovství Evropy a musím říct, že tohle je na mnohem větší úrovni tím, že je to akce pro všechny sportovce. A taky tím, jak je to udělané a perfektně nachystané.

Úvod časovky poznamenal prudký liják. Co vám běželo hlavou?
Mně už pak naštěstí nepršelo, ale bál jsem se, aby znovu nezačalo. Změny podmínek v průběhu závodu jsou totiž hodně nepříjemné.

Mokrý povrch vám nijak nevadí?
Hodně záleží na asvaltu a také na tom, jak mám nahuštěné galusky. Počítal jsem, že bude vlhko, takže jsem na to stihl zareagovat ještě před startem.

Jak jste se vlastně dostal cyklistice?
Opravdu si to vůbec nepamatuju, Bylo to možná tak osm let zpátky. Ani nevím, kdo mě k cyklistice přivedl. Na základce jsem ještě chvíli hrál florbal, ale jiné sporty neměly vůbec šanci.

Na konci června jste ovládl Olympiádu dětí a mládeže na horských kolech, na dráze jste měl bronz a nyní stříbro z EYOFu. Kam míříte dál?
Chtěl bych dosáhnout všeho, co bude v mých silách. Velká olympiáda mě rozhodně láká, bude ale záležet na zdraví.

Jak na vás Evropský olympijský festival mládeže působí?
Byl jsem už na mistrovství Evropy a musím říct, že tohle je na mnohem větší úrovni tím, že je to akce pro všechny sportovce. A taky tím, jak je to udělané a perfektně nachystané.

A jak svou stříbrnou medaili oslavíte?
Asi další medailí ve čtvrtek. (smích)

líbil se ti článek?