Rekordmanka Sáblíková! Potřetí převzala Cenu Jiřího Stanislava Gutha-Jarkovského

Komise sportovců
Komise sportovců
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Je první. Ve spojení s jejím jménem by se to za dlouhé roky strávené mezi rychlobruslařskou elitou nemuselo zdát až tak výjimečné. Přesto i ji samotnou to dojalo! Martina Sáblíková zatím jako jediná získala už potřetí Cenu Jiřího Stanislava Gutha-Jarkovského, pojmenovanou po zakladateli Českého olympijského výboru. Trofej převzala již v letech 2007 a 2010. Od roku 2014 však vítěze vybírají samotní sportovci, kteří ji ocenili za nejhodnotnější sportovní výkon roku 2020. „I proto jsem za tuhle cenu moc ráda. Vážím si jí nejvíc ze všech, které se u nás udělují,“ řekla šestinásobná olympijská medailistka.

O zlatý zápis na podstavec sošky bohyně vítězství Niké se zasloužila svými výkony v roce 2020, konkrétně zlatem a stříbrem na světovém šampionátu, přičemž v závodě na 5000 metrů překonala světový rekord. Už potřinácté také kralovala seriálu Světového poháru na dlouhých tratích.

Martina Sáblíková
27. 05. 1987, Nové Město na Moravě
Rychlobruslení
Počet zlatých medailí
3
Počet stříbrných medailí
2
Počet bronzových medailí
2

Sportovci ji zvolili z desítky nominovaných, do níž patřili také cyklisté Tomáš Bábek (dvojnásobný medailista z dráhového mistrovství Evropy) a Josef Černý (vítěz etapy na Giru d‘Italia), mistři Evropy ve vodním slalomu Kateřina Minařík KudějováJiří Prskavec, lyžařka Ester Ledecká za vítězství v superobřím slalomu Světového poháru, horolezci Zdeněk Hák a Marek Holeček za prvovýstup „UFO Line“ v Nepálu a hvězdy zahraničních soutěží Tomáš Satoranský, který posunul české maximum v basketbalové NBA na 27 bodů, hokejista David Pastrňák, jenž získal Maurice Richard Trophy pro nejlepšího střelce základní části NHL, a fotbalista Tomáš Souček, který zářil i v reprezentaci.

„Je to neuvěřitelné. Jsem strašně ráda za všechno, co se povedlo. A je pro mě čest, když to někdo ocení,“ dodala Martina Sáblíková.

Cenu jí předal David Svoboda, předseda Komise sportovců Českého olympijského výboru. „Komise má za úkol vybrat nejlepší desítku a z ní pak další sportovci Českého olympijského týmu dávají hlas jednomu svému favoritovi. Tentokrát to bylo něco ke dvěma stům hlasujících sportovců,“ líčil olympijský vítěz v moderním pětiboji z Londýna 2012. „Takže tato cena nejenže váží třicet kilo, ale mezi sportovci má opravdu svou váhu.“ 

Pocta pro Sáblíkovou

Držitele nejprestižnějšího českého sportovního ocenění vybírali sportovci už po sedmé v řadě. Hlasovali účastníci ZOH v Soči 2014, Evropských her v Baku 2015, OH v Riu de Janeiru 2016, Světových her ve Vratislavi 2017, ZOH v Pchjongčchangu 2018, Evropských her v Minsku 2019 a Světových plážových her v Dohá 2019.

Zlatá Martina Sáblíková🥇⛸ Cesta na rychlobruslařský trůn
(3:20)

Martina Sáblíková přebírala cenu Jiřího Stanislava Gutha-Jarkovského už dříve jako královna rychlobruslařské sezony 2007 i trojnásobná olympijská medailistka z roku 2010. Jednoznačně patří k legendám českého sportu. „Když se podívám na jména, která jsou na ceně vyrytá, cítím se poctěna, že mezi nimi můžu být,“ ujistila čtyřiatřicetiletá rychlobruslařka.

Majitelku jednadvaceti zlatých medailí z mistrovství světa potěšil i dárek v podobě detektivky od oblíbené autorské dvojice s pseudonymem Lars Kepler. „Tyto knihy jsem si opravdu oblíbila a jsem schopná u nich strávit mnoho hodin,“ prozradila. „Tahle má téměř 500 stránek, podobně tlustou knihu jsem přečetla klidně za tři dny. Záleží samozřejmě na tom, jaký mám program.“

Cena zakladatele českého olympismu Jiřího Stanislava Gutha-Jarkovského vznikla v roce 1933, autorem plastiky sochy bohyně Niké je Otakar Španiel. Jako první ji v roce 1934 převzal vzpěrač Václav Pšenička. V poválečné době ji jako poslední získal v roce 1948 běžec Emil Zátopek, tradice tohoto ocenění pokračuje od roku 1994, od roku 2014 vítěze volí samotní sportovci. Od té doby na plakety na mramorovém podstavci znovu přibývají zvučná sportovní jména.

líbil se ti článek?