Poslední hrdinka z Londýna! Nejstarší česká olympijská vítězka se dožívá 95 let

Zlaté příběhy
Zlaté příběhy
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Byla členkou zlatého týmu československých gymnastek na olympijských hrách v Londýně 1948. Marie Ďurovičová, za svobodna Kovářová, je v 95 letech nejstarší žijící českou olympijskou vítězkou. V Anglii tehdy zažila jak obrovskou radost, tak i tragickou událost, která se navždy zapsala do olympijské historie.

Bylo jí 21 let, když se vypravila na první olympijské hry, které se uskutečnily po konci 2. světové války v Londýně. „Byli jsme velice hejčkaní v dobrém slova smyslu. Bylo po válce, tady ještě toho nebylo tolik. Jako holky jsme se tam etablovaly, oni nás měli rádi,“ vzpomínala paní Marie, která se dostala do výběru devíti nejlepších československých gymnastek.  

Bohužel brzy po příletu do dějiště her u jedné z členek výpravy Elišky Misákové propukla dětská obrna. Mladá sportovkyně byla převezena do nemocnice a byla v izolaci od ostatních sportovců. Lékaři se snažili, ale tato infekční nemoc se tehdy nedala léčit.

Zlato in memoriam

Kamarádky v čele se sestrou Elišky Miloslavou Misákovou bojovaly i za ni a nakonec senzačně hry ovládly. Bohužel se následně dozvěděly, že jejich kamarádka v nemocnici zemřela. Mezinárodní olympijský výbor jí jako jedinému sportovci v historii udělil čestnou zlatou medaili in memoriam. „To přehlušilo úplně všechno,“ povzdechla si paní Kovářová při smutné vzpomínce.

Všechno to uteklo. Už to ani není pravda, jak je to dlouho.

Z Londýna se tak vracely gymnastky s urnou Elišky Misákové. Smutné chvíle následovaly ale i doma v Československu. Komunistický režim zakázal činnost Sokola. „Bylo to kruté, ale nedalo se nic dělat. My jsme si na to zvykly. Pro Sokol jsme udělaly velké dílo. Cvičily jsme dál, ale jen pro údržbu těla.“

Mělo se na ně zapomenout

Přestože byly olympijskými vítězkami, mělo se na ně zapomenout. „Vzhledem k tomu, že jsme byly sokolky, tak se každý bál nás pozvat. Bylo to velice smutné, když se to tak vezme. Ale my jsme si z toho nic nedělaly. Svoje jsme si odcvičily, odzávodily, vyhrály, medaile byla v kapse, tak co!“ praví hrdá sokolka, která ještě po osmdesátých narozeninách lyžovala v Alpách.

„Všechno to uteklo. Už to ani není pravda, jak je to dlouho. Co dělat, čas kvapí,“ uzavírá vyprávění nejstarší žijící česká olympijská vítězka.

líbil se ti článek?