Minimalizovat rizika! Expertní rada Lékařské komise ČOV vytvořila manuál pro Peking

Lékařská komise
Lékařská komise
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Jedno stěžejní téma měla na programu rada expertů Lékařské komise Českého olympijského výboru, která se minulý týden sešla v rámci sympozia sportovní medicíny v Dříteči. Odborníci z řad lékařů, imunologů, epidemiologů, virologů či hygieniků projednávali možnosti, jak bezpečně dostat české sportovce a jejich doprovod do Pekingu, dějiště zimních olympijských her v únoru 2022.

„Jde nám především o to, abychom našli rovnováhu mezi tím, že dovezeme na olympiádu zdravé sportovce a vyšli vstříc všem nařízením organizátorů,  která budou platit, ale na druhé straně chceme dovézt sportovce, kteří budou schopni závodit po fyzické i psychické stránce,“ vysvětlil Martin Doktor, šéf olympijské mise.

Opatření organizátorů jsou velmi tvrdá. My se na to musíme připravit a musíme na to připravit i sportovce.

I to je důvod, proč směrem ke sportovcům míří celá řada informací týkajících se přísných pravidel, které budou v Číně panovat. „Opatření organizátorů jsou velmi tvrdá. My se na to musíme připravit a musíme na to připravit i sportovce,“ doplnil Doktor.

Pravidla před odletem

Jedním z bodů expertního týmu bylo očkování, to bude povinné pro všechny členy doprovodného týmu. „Pro sportovce také, pokud se chtějí vyhnout třítýdenní karanténě. Je tam výjimka pouze v případě, že by bylo očkování u někoho ze zdravotních důvodů nemožné,“ řekl Doktor.

Rada expertů vypracuje podrobné manuály pro dobu před odjezdem sportovců a členů doprovodu, a to s důrazem na posledních pět dnů před odletem - včetně testování, omezení kontaktů, přepravy na letiště a pro všechny typy letů. „Budeme projednávat se sportovními svazy, aby se po dobu 14 dnů před odletem snažili co nejvíce držet lidi v izolaci, protože technicky ani finančně není možné zajistit takzvanou velkou bublinu,“ upozornil Doktor. 

Snahou je minimalizovat riziko přenosu nákazy. „Stoprocentní vyloučení vzdušné nákazy jako je Covid-19, je téměř nemožné. Dá se ale vše nastavit tak, aby míra ochrany byla co nejvyšší,“ podotkla hygienička Jarmila Rážová. „Pevně věřím, že i na straně sportovců bude snaha tato opatření dodržet, především v těch posledních 14 dnech před odletem.

Třetí test i posilovací dávka

Opatření, která připravila Lékařská komise ČOV v kombinaci s požadavky čínské strany, byla doplněna o nadstandardní podmínky. „Z toho vyšlo třetí testování těsně před odletem. To je navíc. Speciální přístroje vyhodnotí test během jediné hodiny,“ řekla Rážová. „Také jsme se shodli na doporučení třetí posilovací dávky očkování u sportovců i u členů doprovodu. Zajišťuje to vyšší míru bezpečí pro sportovní tým.“

Zkušenosti ohledně čínských opatření už posbírali například reprezentanti short tracku, kteří tam absolvovali závody Světového poháru. „Jsou opravdu přísná. Na letiště v Pekingu jsme strávili až pět hodin, přestože Číňané měli vše velmi dobře zorganizované,“ prozradil trenér Jarmil Hrůza. „Respirátory jsme museli mít všude kromě rozcvičovacích a závodních ploch. Na to hodně dbají. Pobyt jsme strávili v hotelu za plotem. Na druhou stranu jsme se nemuseli obávat, že tam pustí někoho nakaženého.“

Opatření Českého olympijského výboru se budou nadále upravovat podle toho, jaká upřesnění přijdou od organizátorů olympijských her a také na základě informací od jednotlivých sportovních svazů.

líbil se ti článek?