Copak je to za vojáka? Sdruženář Churavý zakotvil po kariéře u armády

SAZKA
SAZKA
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Řadí se mezi nejlepší sdruženáře naší historie. Pavel Churavý reprezentoval Česko na čtyřech olympijských hrách a ve Vancouveru měl na dosah i medaili. Už během sportovní kariéry se stal členem armády a uniformu obléká i nyní, když už není profesionálním závodníkem.

Byla to pro něj čest. Churavý na olympijských hrách ve Vancouveru obsadil skvělé 5. místo a dařilo se mu i ve Světovém poháru. Vedení armádního klubu Dukla Liberec, za který tehdy závodil jako civilní zaměstnanec, mu tak za odměnu nabídlo, že se může stát profesionálním vojákem.

Churavý souhlasil, a kromě hodnosti rotmistra dostal i smlouvu na dva roky a lepší finanční ohodnoceni, než by měl u Dukly jako civil. Když před šesti lety úspěšný sdruženář skončil sportovní kariéru odešel i z armády.

Nedávná olympiáda v Tokiu pro nás byla fantastická. Doufám, že bude i ta zimní.

„Dělal jsem pomocného dělníka na stavbě. Kopal jsem a podobně,“ prozradil před pár lety Churavý. Pak ale znovu přišla nabídka od armády. „Nastoupil jsem jako voják z povolání. Máme tam toho sportu dost, za což jsem moc rád. Často jezdím na kole, plavu, lyžuji,“ liboval si Churavý, který by nejraději ještě dál závodil. „Já bych tím žil furt, ale věk už to nedovolí…“

Pavel Churavý
22. 04. 1977, Liberec
Severská kombinace

Nyní se v uniformě potkává alespoň se svým parťákem z reprezentace Miroslavem Dvořákem, který také neodolal nabídce sloužit vlasti. Oba bývalí olympionici se navíc v září zúčastnili Republikového finále Odznaku všestrannosti Sazka Olympijského víceboje, kde na stadionu v Brně závodilo skoro 600 dětí ze základních škol z celé země.

„Moc se mi to líbí. Jsem tady už potřetí. Sport mě přitahuje a jsme rád, že je tu hodně dětí, které to baví,“ vyprávěl Churavý, který s Dvořákem působil jako sudí a i instruktor u jednotlivých disciplín.

Možná některý z malých závodníků bude stejně jako oni dva jednou reprezentovat Českou republiku v severské kombinaci na olympijských hrách. „S odstupem času si svůj sport užívám a fandím našim nástupcům. Je to těžký sport, kde je moc veliká konkurence,“ upozorňuje Churavý, který se těší, jak bude sledovat únorové olympijské hry v Pekingu.

„Olympiáda je jednou za čtyři roky a sdruženáři se na něj připravují celou dobu. Je to v našem sportovním odvětví úplně nejvíc. Nedávná olympiáda v Tokiu pro nás byla fantastická. Doufám, že bude i ta zimní.“

líbil se ti článek?