Česká cesta do japonských srdcí. Nástupová kolekce pro Hry v Tokiu propojí tradice

Lifestyle
Lifestyle
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Tehdy Češi pobavili celý svět. V roce 2012, na olympijských hrách v Londýně, totiž při slavnostním zahájení nastoupili sportovci v originálních holínkách a s deštníky. „To je zvláštní... Snaží se snad něco naznačit o našem počasí? Dobrý tah,“ komentovali nástup například britští žurnalisté. O holínkách se živě diskutovalo a Češi si rázem získali britská srdce. A o to se Český olympijský výbor ve spolupráci s firmou Alpine Pro snaží vždy. Nejinak tomu bude i pro olympiádu v Tokiu 2020.

„Je jasné, že Japonci budou fandit Japoncům. Když tam ale zrovna žádný nebude, mohli by přát naší výpravě,“ uvažuje Jiří Kejval, předseda ČOV. „Proto chceme, aby cítili, že jsme do přípravy nástupové kolekce dali srdce a píli.“

I proto do expertního týmu přibyla Zuzana Osako. Mladá žena z Jižní Moravy, kterou osud coby sedmnáctiletou modelku a kreslířku zavál do Japonska. Zůstala několik let. „Studovala jsem tam kresbu a vdala se,“ prozrazuje. Právě ona ve spolupráci s firmou Alpine Pro jako partnerem Českého olympijského týmu chystá návrhy nástupové kolekce pro olympijské hry v Tokiu.

Zuzana Osako v nástupové kolekci propojí českou a japonskou tradici – modrotisk, jenž je nově zapsán v seznamu nehmotného kulturního dědictví lidstva UNESCO. „V Česku se stal tradicí. A Japonci mají modrotisk na věcech každodenní potřeby. Na první pohled tam najdou to svoje,“ ujišťuje návrhářka.

O to Čechům jde. „Pro nás je oblečení nesmírně důležité. Když máte oblečení, které vám sedne, máte sebedůvěru, věříte si. Je to základ úspěchu. Chceme, aby se sportovci v oblečení cítili dobře, aby se dobře cítili na olympiádě,“ vysvětluje Kejval.

Není míra jako míra

Český olympijský tým by si rád japonské fanoušky naklonil. A tak jsou debaty kolem nástupové kolekce plné emocí. „Takhle to ale mám rád. Jedině tak může vznikat něco dobrého,“ směje se předseda ČOV.

Zuzana Osako je také členkou týmu expertů z pohledu znalosti Japonska a jeho zvyklostí. Nabídka spolupráce na konci letošního jara ji překvapila. „Přepadla mě obrovská radost a dojetí, jaké jsem v práci ještě nezažila. Patří k tomu i hodně velká dávka nadšení, že se Český olympijský výbor rozhodl do kolekce vložit národní prvky a vlastenecký odkaz a prezentovat se něčím, co je opravdu naše,“ povídá.

Sama Osako měla kdysi ke sportu velmi blízko. Vyrůstala v atletické rodině, chodila do sportovní školy. „Dokonce do třídy s oštěpařem a mistrem světa Víťou Veselým,“ líčí.

Na podzimním Top Campu, kde se sešli čeští olympionici, už dokonce vzala míry některým sportovcům. „Nutno říct, že jsou trochu odlišné, něž jsem byla doposud zvyklá. Potřebovala jsem třeba, aby kluci opravdu zaťali biceps, jinak by jim košile praskala,“ usmívá se Osako.

Zafunguje magické kouzlo modrotisku?

líbil se ti článek?