Čáslavské rozmlouval svatbu. Gymnasta Mudřík vzpomíná na hry v Mexiku 1968

Olympijské příběhy
Olympijské příběhy
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Třikrát se zúčastnil olympijských her. Jedny z nejhezčích vzpomínek má gymnasta Bohumil Mudřík na hry v Mexiku 1968. Tehdy mu jen těsně unikl zisk olympijské medaile, ale zase se dočkal legendární svatby gymnastky Věry Čáslavské s atletem Josefem Odložilem. Přestože den před obřadem sňatek slavné sportovkyni rozmlouval.

Věra Čáslavská na svých posledních hrách v Mexiku vybojovala čtyři zlaté medaile a dvě stříbrné. Stala se největší hvězdou olympiády, a navíc se v exotické zemi rozhodla i vdát za mílaře Josefa Odložila. Den před svatbou připravila pro kolegy a kolegyně z gymnastiky společný večer. „Seděli jsme tam a povídali si. V jednu chvíli jsem se neudržel a řekl jí: Věruško, neber si ho,“ vzpomínal Bohumil Mudřík.

„Ptala se mě proč, tak jsem jí říkal, ať si vezme radši mě,“ vyprávěl gymnasta v Nové budově Národního muzea, kde je nyní výstava věnovaná fenomenální Věře Čáslavské. K vidění jsou i slavné svatební šaty, ve kterých se tehdy v Mexiku 1968 Čáslavská vdávala.

„Tehdy se u toho kostela sešlo snad 100 tisíc lidí. Na zádech jsme měli spoustu lidí. Drželi jsme dav, aby se vůbec Věra s Pepou dostali k oltáři,“ řekl Mudřík, který si z Mexika mohl přivézt i cennou památku - bronzovou olympijskou medaili. „Bohužel nás tehdy v závodě družstev těsně předběhli východní Němci,“ povzdechl si.

Medaile z Mexika 1968 a Tokia 1964 si alespoň prohlédl právě na výstavě věnované k nedožitým osmdesátým narozeninám fenomenální gymnastky. „Je tady sbírka pěkných věcí za celý ten Věrky život. Byla to skvělá ženská.“

Věra Čáslavská - pocta legendě českého sportu
(0:49)

Co uvidíte na výstavě Věra Čáslavská:

Olympijské medaile z her v Tokiu 1964 a Mexiku 1968

Cenzurované vydání knihy Cesta na Olymp s vlastnoručním dovětkem Věry Čáslavské

Kopie reprezentačního gymnastického dresu z Mexika 1968

Svatební šaty

Olympijský řád

Japonský Řád vycházejícího slunce

Pět zlatých medailí z ME v gymnastice žen v Sofii 1965

Průkaz předsedkyně Československého olympijského výboru

Kopie jmenovacího dekretu poradkyně prezidenta Československé republiky Václava Havla

Unikátní videa, které poskytl Mezinárodní olympijský výbor

Kolekce fotografií Karla Nováka

Výstava, kterou ve spolupráci s Českou olympijskou akademií připravilo Národní muzeum, můžete vidět od 6. května do 30. září 2022 v Nové budově Národního muzea.

líbil se ti článek?