Baroš, Jankulovski nebo Ujfaluši. Připomeňte si poslední český fotbalový tým na olympiádě

Sydney 2000
Sydney 2000
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Celkem pětkrát se Československo a později Česko zúčastnilo olympijského fotbalového turnaje. Z toho hned dvakrát to skončilo úspěchem (stříbro v Tokiu 1964 a zlato v Moskvě 1980). Nebýt diskvalifikace po finále v Antverpách 1920, mohly být medaile dokonce tři. Od poslední účasti českých fotbalistů na hrách uplynulo letos už 21 let. Připomeňme si tehdejší tým, a jak se mu vedlo.

Byl to velký úspěch. Díky stříbru českých fotbalistů na ME do 21 let se národní tým kvalifikoval na olympijské hry do Sydney. Tedy poprvé po dlouhých dvaceti letech od triumfu v Moskvě 1980. Tehdejší trenér jedenadvacítky Karel Brückner sestavil tým z mladíků, kteří účast na hrách vybojovali.

Přestože měl možnost kromě třiadvacetiletých hráčů doplnit tým podle pravidel o tři zkušené borce, všechny tehdejší hvězdy mu cestu do Austrálie odmítly. „Jedou kluci, kteří si postup vybojovali. Rozhodl jsem se vsadit na týmového ducha, a proto nakonec neberu žádného staršího hráče, ani brankáře Koubu,“ oznámil Brückner.

Ostuda nebo blamáž? Tak dramaticky to nevidím. Vím, že ve fotbale existuje jen úspěch a neúspěch.

Na konečné soupisce se tak objevila jména mladíků jako Milan Baroš, Tomáš Ujfaluši, Marek Jankulovski, Radoslav Kováč, Jan Šimák nebo Libor Sionko. „Byl to obrovský zážitek, který s odstupem času stále jako by ještě spíš narůstal. Přiznávám totiž, že nevím jak jiným klukům, ale mě to tenkrát v těch dvaceti letech pořádně nedocházelo, že dostat na olympiádu je něco výjimečného. Bral jsem to jako nějakou další nominaci. Jak roky ubíhají, člověk si to všechno začíná víc a víc uvědomovat,“ tvrdil s odstupem času další člen týmu Martin Vozábal.

Vicemistři Evropy do 21 let letěli na olympijské hry s velkým očekáváním. Jenže první vystřízlivění přišlo po prvním utkání skupiny C, kdy Češi remizovali s USA 2:2. Nejhorší teprve přišlo ve druhém zápase, kdy Brücknerův tým překvapivě prohrál s Kuvajtem 2:3. Přesto naděje na postup byla stále ve hře. Češi by ale museli porazit Kamerun. S pozdějšími olympijskými vítězi ale remizovali 1:1 a byl konec.

TOP: 5 českých a československých fotbalových zápasů
(4:49)

„Ostuda nebo blamáž? Tak dramaticky to nevidím. Vím, že ve fotbale existuje jen úspěch a neúspěch,“ suše konstatoval zklamaný Brückner. Snad se podaří českým mladíkům skoncovat čtyřiadvacet let dlouhé čekání a kvalifikují se na hry v Paříži.

líbil se ti článek?