Zemřela olympijská vítězka Růžičková. Gymnastce, kterou celý život provázely osmičky, bylo devadesát let

Český klub olympioniků
Český klub olympioniků
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

V úctyhodném věku devadesáti let zemřela po krátké nemoci olympijská vítězka ve sportovní gymnastice Věra Růžičková. Rodačka z Brna vyhrála s družstvem českých reprezentantek v Londýně v roce 1948.

Růžičková na londýnské olympiádě původně vůbec neměla soutěžit, ale nominovaná Eliška Misáková tehdy onemocněla obrnou a devatenáctiletá Růžičková ji jako nejmladší členka týmu nahradila. Misáková zemřela, a tak gymnastky přebíraly zlaté medaile se slzami smutku.

S Růžičkovou tehdy tvořily vítězný tým Božena Srncová, Olga Šilhanová, Milena Müllerová, Zdeňka Honsová, Miloslava Misáková, Zdeňka Vermiřovská a Marie Kovářová.

Růžičková byla všestrannou sportovkyní, kromě gymnastiky se věnovala také plavání, skokům do vody a basketbalu. Po skončení kariéry pracovala také jako trenérka dokonce i v zahraničí a působila také jako rozhodčí.

Stála u založení Českého klubu olympioniků, v jihomoravské organizaci byla jeho první předsedkyní, a nechyběla ani při obnově sokolského hnutí, v němž aktivně působila. V roce 2012 se vrátila do Londýna jako divák a o čtyři roky později byla oceněna Medailí Za zásluhy i za to, že vždy ctila zásady fair play.

Růžičkovou provázely celý život osmičky. Narodila se v osmé měsíci roku 1928, olympijské hry vyhrála v roce 1948 a deset let před tím, v roce 1938, její rodinu ze sudetského Varnsdorfu vyhnali Němci. Vrátila se proto do Brna, kde strávila celý život. Žila tam 80 let. Do roku 2018.

„Příběh družstva gymnastek na olympijských hrách v Londýně 1948 patří k nedojemnějším nejen v české, ale i v mezinárodní olympijské historii. Věra Růžičková byla nejen jeho součástí, ale dlouhodobě se věnovala prosazování olympijských hodnot a myšlenek a do posledních chvil byla součástí činnosti Českého olympijského výboru, ať už v rámci Českého klubu olympioniků nebo v projektech věnovaných dětem. Její odchod se nás všech velmi dotýká. Rád bych tímto způsobem také vyjádřil upřímnou soustrast všem jejím blízkým a přátelům,“ řekl Jiří Kejval, předseda Českého olympijského výboru.

líbil se ti článek?