Za čin fair play až na zápas reprezentace. Žák Karlových Varů obdržel Cenu Oldřicha Machače

Fair Play
Fair Play
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Během utkání čtvrtých tříd mezi Karlovými Vary a Plzní se vzdal ceny pro hráče utkání a předal ji svému brankáři, který si podle něj ocenění zasloužil více. Desetiletý hokejista Jan Terla z týmu Karlových Varů obdržel ve čtvrtek za svůj fair play čin Cenu Oldřicha Machače přímo na ledové ploše v přestávce utkání české reprezentace proti Švédsku.

„Honzík je typem hráče, který vždycky maká a nikdy nehraje na půl plynu. Nikdy jsem ale ještě nezažila, že by se někdo z hráčů vzdal ceny. Honzík to udělal ze své vlastní vůle, bylo to nádherné gesto,“ řekla jeho trenérka Zuzana Radostová.

„Pořadatel mu dokonce předal mikrofon a Honza hned vysvětlil, proč brankáři cenu předal. V ten moment začali všichni tleskat a nechyběly ani slzy. Tohle se vidí málokdy.“

Sám malý hokejista ale o svém gestu hovořil skromně: „S Martinem (brankářem) jsme kamarádi, nebylo to nic velkého. Ale jsem rád, že mě všichni chválili. To mi udělalo radost.“

Projekt Hraj fair – Cena Oldřicha Machače vyhlašuje Český hokej ve spolupráci s Českým klubem fair play. Cílem projektu je ocenit čestné či jinak záslužné chování mladých hokejistů a hokejistek vůči soupeřům, rozhodčím, spoluhráčům nebo divákům.

Se souhlasem rodiny nese cena jméno Oldřicha Machače (1946–2011), legendárního obránce, trojnásobného mistra světa, proslulého tvrdou, ale v mezích fair play vedenou hrou.

Cenu tvoří pamětní plaketa a dres s podpisy hráčů reprezentace. V loňské sezoně ocenění uděleno nebylo, v roce 2016 se jejím držitelem stal David Skuhrovec z Litvínova a zvláštní ocenění převzal také brankář Dukly Jihlava Daniel Šťastný.

Foto: ČSLH/Karel Švec

líbil se ti článek?