Z fotbalu k atletice. Seznamte se s nadějí, kterou děsí televizní rozhovory

Lifestyle
Lifestyle
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Do patnácti hrála na reprezentační úrovni fotbal, pak i kvůli zranění a náročnému dojíždění zkusila atletiku a dnes patří k jejím velkým českým talentům. Řeč je o čtvrtkařce Ladě Vondrové, která už letos stihla získat stříbro na mistrovství Evropy do 23 let, ovládnout republikový šampionát a kvalifikovat se na ten světový do Dauhá. V devatenácti letech!

V červenci si v Brně na hladké čtvrtce zlepšila časem 51,71 vlastní osobák, čímž brala s přehledem národní titul.

400 metrů aktuálně nedokáže žádná z českých dívek zaběhnout rychleji.

„Vždycky jsem byla běhavá. Ve fotbale mi to s míčem moc nešlo, spíš jsem přihrávala a dobíhala dlouhé míče. Góly dávaly jiné holky,“ říká Vondrová.

Fotbal stále sleduje, ale spíše než českou ligu si zapne zápasy svých oblíbených klubů Realu Madrid nebo Chelsea.

Chvilku dokonce zkoušela i kombinovat fotbal s atletikou, nakonec si ale musela vybrat. Dva sporty jí braly příliš energie. A v atletice měla brzy výsledky.

„Je to zvláštní, furt si to nějak neuvědomuji. Pocházím z malý vesnice na Vysočině, kde se toho moc neděje. Všichni jsou z toho paf, u televize se vždycky schází celá rodina. Když běží Vondrová, tak je to velká událost,“ směje se.

Před startem si vždy musí nasadit podkolenky a namazat nohy alpou. To je tradice jejího tatínka, bez které by Lada nedokázala vyběhnout.

Přemožitelka Hejnové

Na velký atletický svět si ale furt ne a ne zvyknout. „Pořád se hledám. Samotné běhání je v pohodě, ale všechno okolo mi pořád dělá problémy. Nejhorší jsou rozhovory do televize, to se klepu víc než na startu!“

Vondrová má čerstvě po maturitě, vysokou školu v Hradci zkusí studovat na dálku. Velkou výzvou je teď pro ni zářijové mistrovství světa v Kataru, tou další pak olympiáda v Tokiu příští léto.

„To by byl největší sen. Nic prestižnějšího není,“ souhlasí atletka, která vybojovala i stříbro se štafetou na červnových Evropských hrách v Minsku.

Na hladké čtvrtce porazila mimo jiné také Zuzanu Hejnovou a stejně jako bronzová olympijská medailistka z Londýna se i Vondrová věnuje překážkám. V budoucnu je možná upřednostní, protože by se mohla jako překážkářka snadněji prosadit v mezinárodní konkurenci.

„Zatím se vlastně pořád tak rozkoukávám. Byl pro mě zážitek běžet poprvé vedle Zuzky a dalších holek. Nikdy jsem nečekala, že s ní budu závodit. Tak uvidíme, co bude dál. Doufám, že se mi osobák z Brna ještě povede stáhnout o kousíček níž.“

Podívejte se na rozhovor z Evropských her, kde byla Lada Vondrová členkou stříbrné štafety.

líbil se ti článek?