Vzpomínky na Tokio 64: Stříbrné gymnastky dostaly medaile po 53 letech

Tokio 1964
Tokio 1964
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Vraťme se zpátky v čase o 57 let. Zavzpomínejme na medailové úspěchy československých sportovců z her v Tokiu 1964, které se staly pro naši republiku jednou z nejúspěšnějších olympiád historie. Tentokrát si připomeneme příběh gymnastek v čele s Věrou Čáslavskou, které získaly stříbro ve víceboji družstev.

Byla to výborná a skvěle poskládaná parta. Věra Čáslavská, Adolfína Tačová, Marianna Krajčířová, Jana Posnerová, Jaroslava Sedláčková, Bohumila ŘimnáčováHana RůžičkováTokiu 1964 předváděly bravurní výkony.

Při vystoupení československých gymnastek diváci ve vyprodané hale se zatajeným dechem sledovali každý jejich pohyb. Fenomenální Věra Čáslavská svým úžasným výkonem strhla celý tým, který statečně bojoval proti špičkovým sovětským gymnastkám, jako byla Larisa Latyninová nebo Polina Astachovová.

A jak vyzrát na soupeřky? Zkusit si přiklonit štěstí na svou stranu! Pověrčivá Čáslavská řekla svým kolegyním, že musí sehnat střepy pro štěstí. „Jakmile nebyly, nesla to špatně a my s ní. Naštěstí se to vždy nějak vyřešilo. Třeba v jídelně zakopnul číšník, rozbil sklo a hned byl střep k dispozici. Kdo ví, možná mu někdo podrazil nohy schválně,“ s úsměvem na tváři vzpomíná Jana Kubičková-Posnerová.

Nakonec střepy opravdu přinesly štěstí a československé gymnastky nestačily pouze na rivalky ze Sovětského svazu a skončily druhé. Akorát stříbrných medailí se tehdy nedočkaly. „Tokio 1964 byla poslední olympiáda, kde kolektivům dávali na stupních vítězů jen jednu medaili. Dostala ji naše trenérka Matlochová,“ vysvětluje Marianna Némethová.

Na krk si je zavěsily až po 53 letech. „Už jsem moc nevěřila, že ty medaile ještě někdy dostaneme, ale teď jsem moc ráda, že ji mám. Jela jsem kvůli tomu pět set padesát kilometrů, abych si tu medaili mohla vyzvednout,“ usmívala se Jana Kubičková-Posnerová, když obdržela od Českého olympijského výboru spolu s kolegyněmi kopie medailí.

Ze sedmi hrdinek z Tokia 1964 se stříbrných medailí dočkala jen pětice z nich. Hana Růžičková zemřela už ve 40 letech. Věra Čáslavská odešla v roce 2016 v 74 letech.

líbil se ti článek?