Silnější pro život. Český olympijský výbor se vrací ke kořenům a motivuje k posílení imunity

Silnější pro život
Silnější pro život
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Návratem ke kořenům olympismu a jeho základním hodnotám je nová celostátní kampaň Českého olympijského výboru s názvem „Silnější pro život“. V době krize způsobené pandemií nemoci COVID-19 propaguje jednoduché kroky, kterými může každý posílit svou odolnost a lépe tak čelit nemocem. Český olympijský výbor pro novou kampaň využije mediální prostor, který měl rezervovaný pro olympijské hry v Tokiu 2020, jež byly v důsledku pandemie o rok odloženy.

„Koronavirová doba je vhodnou příležitostí ke změně myšlení nad životním stylem společnosti. Chceme se vrátit k základním hodnotám zakladatele olympijského hnutí Pierra de Coubertina. Ve zdravém těle je zdravý duch,“ říká předseda ČOV Jiří Kejval. „Hybatelem těchto myšlenek je profesor Pavel Kolář, od něhož jsme se inspirovali a společně kampaň Silnější pro život připravili. Chceme motivovat lidi, aby přirozeně posilovali svou obranyschopnost a byli pozitivní. Budou tak silnější pro život,“ doplnil Kejval.

Základními pilíři, o které se kampaň opírá, jsou pohyb, otužování, optimismus, vztahy a odpočinek. „Současná civilizace nám ve srovnání s minulostí nabízí život v blahobytu a bezpečí. Náš organismus si na to zvykl a ztratil svou psychickou a tělesnou odolnost, kterou potřeboval v době nebezpečí nebo v době, kdy musel žít ve větším souladu s přírodou bez výraznější pomoci medicíny,“ vysvětluje Pavel Kolář.

„Jsme přesvědčení, že tyto principy, pohoda těla i ducha, jsou základem pro spokojenější a silnější život."

Snahou projektu je ukázat, že malé změny pro posílení svého zdraví mohou udělat i lidé, kteří nesportují a také starší lidé, na které kampaň primárně cílí. Vyzývá k aktivnímu způsobu života, jako je například jízda na kole, procházky nebo obyčejná chůze do schodů místo jízdy výtahem. Důležité je podle Pavla Koláře také každodenní otužování studenou vodou, pozitivní přístup k životu, dobré a silné přátelské vztahy a v neposlední řadě také kvalitní a pravidelný odpočinek.

„Tato generace postupně ztrácí pokoru vůči možným rizikům a nebezpečím, ve svém způsobu života se vzdaluje biologické přirozenosti. Organismus má velmi silné vlastní léčebné síly, jen musí získat vlastnosti, aby tyto vlastní léčebné síly mohly působit. Lidé ve zdravotních nebezpečích až příliš spoléhají na sílu zdravotního systému a všemocnost moderní lékařské vědy,“ vysvětluje Pavel Kolář.

Předseda ČOV Jiří Kejval upozorňuje, že prevence proti nemocem je vždy levnější a smysluplnější než řešení následků. „Jsme přesvědčení, že tyto principy, pohoda těla i ducha, jsou základem pro spokojenější a silnější život. Nechceme nikoho poučovat, ale nabízíme staletími prověřený postup, návrat k hodnotám, které tu jsou už tisíce let a teď jsou aktuálnější než kdy jindy,“ doplnil.

líbil se ti článek?