Šéflékař českého týmu o viru zika: Sportovce uklidňuji, nejpodstatnější bude prevence

Rio 2016
Rio 2016
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

V srpnu poletí do Ria poprvé jako šéflékař českého olympijského týmu, ale kvůli hrozbě spojené s virem zika je Jiří Neumann v pohotovosti už nyní. Pro Brazílií je prý výskyt viru hrozbou, zároveň však sportovce na rizika a prevenci připravuje.

„Dostávám nejaktuálnější informace. Sportovce jsem začátkem roku uklidňoval, což budu dělat i nadále. Zároveň ale chceme být na ziku připraveni,“ řekl Jiří Neumann v rozhovoru pro MF Dnes.

V dějišti her už byl osobně dvakrát na inspekci a místní se údajně viru neobávají. Zika podle jejich slov ohrožuje jen sociálně slabší skupiny a neměla by mít žádný vliv ani na návštěvnost olympiády. „Olympiáda je tak jedinečnou událostí, že diváky přiláká tak jako tak.“

Virus se přenáší po bodnutí komárem a má prakticky stejné příznaky jako chřipka, tedy únavu, teplotu, bolest hlavy a kloubů či zánět spojivek. U dvaceti procent nemocných se ale žádné příznaky neobjeví.

Brazilci už nyní vyčlenili přes 200 tisíc vojáků, kteří s komáry bojují. V srpnu během her ovšem hmyzu výrazně ubude, neb olympiáda bude probíhat v období tamní zimy. „Měla by jich tam být oproti létu zhruba třetina, i když se očekávají teploty 25 až 27 stupňů,“ míní Neumann.

Nejlepším lékem bude prevence. Všichni sportovci vyfasují od organizátorů repelenty, další pak dostanou od týmových lékařů. Přímo v olympijské vesnici navíc vyroste poliklinika pro vyšetření krve a laboratorní testy.

Rizikovou skupinou jsou těhotné ženy, kterým se nedoporučuje do Latinské Ameriky cestovat. Opatrná ale musí být i mužská část populace. „Pokud muž prodělá infekci virem zika, měl by se pak tři až šest měsíců zdržet početí. Vir totiž může být ve spermatu,“ tvrdí lékař.

Protilátka zatím neexistuje

Sportovce nakažené virem budou doktoři léčit stejně jako při chřipce, neboť žádná protilátka zatím neexistuje. „Nijak jinak zasahovat nebudeme. Doktorka Zelená v centrálním pracovišti v Ostravě ziku testuje, ale během her nebudeme do Čech dopravovat výsledky. Bude však možné vyšetřit sportovce speciálními metodami zpětně,“ vysvětluje Neumann.

Zdravotní rizika byla v minulosti spojena už s řadou olympiád, ptačí chřipka nebo vir H1N1 ale nebyly podle Neumanna tak velkou hrozbou jako nyní zika. Jeho tým bude dbát i na očkování proti žloutence typu A i B a zároveň zdůrazňovat užívání balené vody.

„Kanál pro veslaře i kanoisty je znečištěn, této vody se doporučuji pokud možno nenalokat. Už nám přišly hygienické rozbory z těchto míst. Znečištění v ní jsou, ale ne alarmující.“

líbil se ti článek?