Proti všem: Sluková s Hermannovou se chystají na brazilské peklo, podpoří je prezident

Rio 2016
Rio 2016
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Plážový volejbal je doma. Copacabana, ikonická pláž v centru olympijského Ria, se zaplní už dnes - domácí favoritky Ágatha s Barbarou vyzvou ve 20:30 český pár Sluková – Hermannová. „Bude to křest ohněm,“ přiznává český pár. Přímo v hledišti jej podpoří i prezident Miloš Zeman, který kvůli zápasu posunul odlet domů.

Asi nejslavnější pláž světa v srdci Ria měří přes čtyři kilometry. Na Silvestra v roce 1994 sem na koncert Roda Stewarta přišlo 3,5 milionu lidí, největší koncertní publikum v historii. Teď Copacabana očekává olympijskou show, postavená beachvolejbalová aréna s kapacitou přes 12 tisíc diváků je na poměry tohoto sportu obrovská.

„Člověk si na tom stadionu přijde hrozně maličkej. Říkaly jsme si, že se snad ani netrefíme do kurtu. Diváci ale zároveň sedí blíž než jinde a zrovna Brazilci bývají do hry tak zapálení, že jsou až trochu nesportovní. Pískají, bučí… Sama jsem na to zvědavá,“ přiznává Markéta Sluková, zkušenější z dvojice českých volejbalistek.

O tři roky mladší Bára Hermannová, která je v Riu na svých prvních hrách, přitakává: „Já jsem nikdy na větším hřišti nestála. Mám husí kůži na rukou, a to tady ještě nebyli žádní lidi.“

Křest ohněm

Dnes přijdou. Češky čekají hned na úvod vysoce favorizované soupeřky, domácí duo Ágatha – Barbara patří k medailovým aspirantům celého turnaje. „Brazilských týmů by tady nebýt národních kvót mohlo být klidně pět, šest. Nechci, aby to vyznělo alibisticky, ale jdeme si to užít. Vůbec jsme nepočítaly s tím, že bychom tady mohly hrát. A teď tady najednou stojíme,“ popisuje Sluková.

Skoro by se zdálo, že hutné atmosféře můžou reprezentantky podlehnout. Pro tyto případy se ale v hledišti bude pohybovat muž s artyčokem na hlavě. Tedy skoro… Rakouský trenér Simon Nausch plní prohranou sázku. „Simon si sám zavařil,“ směje se Hermannová. „Když jsme v Riu byli naposled, našli jsme ve fanshopu krásnou čepici. Člověk v ní vypadá úplně stejně jak maskot her. Řekl, že když se dostaneme na olympiádu, bude tu čepici celou dobu nosit. A teď to má!“

Nausch se tak na hřišti a kolem něj pohybuje se zelenou pokrývkou hlavy. „Bude asi jediný divák ze všech s něčím takovým na hlavě. A až budeme v zápase naštvané, aspoň víme, že se máme podívat na něj,“ dodává Hermannová.

líbil se ti článek?