Potlesk, dámy a pánové! Fanoušci smějí v Tokiu na sportoviště

Tokio 2020
Tokio 2020
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Není to jen zvuková kulisa, která jakoby zdálky doléhá k jejich uším. Naopak, sportovci podporu fanoušků intenzivně vnímají. „Sport bez fanoušků nikdy nebude to, co jsme znali a milujeme. Pro mě je to velký rozdíl, fanoušci mi dodávají něco extra navíc, co v zápase bez nich není,“ říká třeba tenistka Petra Kvitová, bronzová olympijská medailistka a dvojnásobná vítězka Wimbledonu. A organizátoři olympijských her v Tokiu to vědí, proto i v době pandemie koronaviru místní diváky do ochozů pustí.

Stadiony a haly budou moci fanoušci zaplnit na 50 procent kapacity, maximálně se však může na tribunách sejít 10 000 lidí. Nad tento rámec mohou dorazit ještě studenti ze školního diváckého programu, kteří se do desetitisícového limitu nepočítají.

Jsme za to moc rádi, protože pro sportovce jsou diváci ohromně důležití. Dokáží podpořit jejich výkony.

„Jsme za to moc rádi, protože pro sportovce jsou diváci ohromně důležití nejen kvůli tomu, že vytvoří lepší olympijskou atmosféru, ale hlavně kvůli tomu, že dokáží podpořit jejich výkony,“ je si jistý Martin Doktor, šéf olympijské mise.

S podmínkou

Organizátoři her v Tokiu se s Mezinárodním olympijským výborem a dalšími subjekty dohodli na tom, že při hrách budou platit stejná pravidla, která jsou v Japonsku v platnosti nyní po ukončení nouzového stavu. V případě Národního stadionu, který bude hostit ceremoniály, atletické soutěže a některá fotbalová utkání, to znamená, že bude zaplněno necelých patnáct procent z kapacity 68 000 míst.

Diváci budou muset nosit roušky a sportovce budou moct povzbuzovat pouze potleskem. Hlasité výkřiky organizátoři nedoporučují. Zároveň je žádoucí, aby zvolili nejkratší trasu na stadion a zpět domů. „Je ale super, že tam budou moct být, vlastně až půlka kapacity,“ raduje se kanoistka Tereza Fišerová. „Uvidíme, kolik diváků přijde na vodní slalom, ale i kdyby tam dorazil jen jeden jediný člověk a viděl nás naživo, bude to skvělé.“

Povolenku pro fanoušky by mohla zhatit zhoršená epidemická situace v zemi. V případě, že by si po 12. červenci vynutila obnovení nouzového stavu se zpřísněním opatření, organizátoři by řešili další postup. „Doufáme, že na to nedojde, a těšíme se, že fanoušci na sportovištích opravdu budou,“ dodal Martin Doktor.

líbil se ti článek?