Olympijský vítěz v šermu Bach povede MOV další čtyři roky

MOV
MOV
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Na rozdíl od roku 2013 tentokrát neměl Thomas Bach ve volbě předsedy Mezinárodního olympijského výboru soupeře. Členové MOV mu však při on-line hlasování dali jasnou důvěru v podobě 93 hlasů z 94. Olympijský vítěz a trojnásobný mistr světa v šermu družstev a právník z Německa bude mužem číslo jedna olympijského světa do roku 2025, kdy už dle pravidel nebude moci znovu kandidovat.

„Děkuji za takovou podporu. Je to pro mě úžasné i vzhledem ke všem reformám a rozhodnutím, které jsme museli v předchozích letech přijmout a jež se dotkly nás všech,“ řekl Thomas Bach.

Úspěšný sportovec získal zlato s družstvem v šermířské disciplíně fleret na olympijských hrách v Montrealu 1976. O pět let později se stal členem první komise sportovců při MOV. V roce 1991 se zařadil mezi členy MOV. Stál v čele německé zastřešující sportovní organizace DOSB. Má řadu zkušeností z byznysu, působil také v Mezinárodní sportovní arbitráži. V olympijském hnutí byl aktivní v řadě komisí, postupně se stal členem vedení MOV, místopředsedou a v roce 2013 také devátým předsedou, a to po Jacquesu Roggovi.

„Thomas Bach mnohokrát prokázal, že je silnou osobností a lídrem i v těžkých dobách a složitých situacích a že se snaží řešit problémy. Jeho znovuzvolení je dobrou zprávou pro sport a olympismus i v této době, kdy se svět potýká s pandemií,“ řekl Jiří Kejval, předseda Českého olympijského výboru a člen MOV.

Bach, který se věnoval i fotbalu a tenisu, vede olympijské hnutí v době, kdy se vyrovnává například s výraznými dopingovými skandály a zejména s bezprecedentním posunutím olympijských her v Tokiu o rok vzhledem k vypuknutí pandemie nemoci COVID-19.

Zároveň MOV pod jeho vedením posiluje roli sportovců ve svém rozhodování. A přijal řadu reforem, které mají předcházet potížím, s nimiž se MOV v minulosti musel popasovat. Na Agendu 2020, která přinesla úpravy ve správě MOV, posílení rovných příležitostí ve sportu, důraz na udržitelnost – například zjednodušením a zlevněním kandidátského procesu na pořádání olympijských her či výrazným využití stávajících sportovišť v olympijských dějištích – nyní naváže strategie na nadcházejících pět let.

líbil se ti článek?