Olympijské kvalifikace vrcholí. Zbývá rozdělit posledních třicet procent míst

Tokio 2020
Tokio 2020
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Čtyři veslaři zatím jako poslední posílili český olympijský tým pro hry v Tokiu, do jejichž zahájení zbývá už jen něco málo přes dva měsíce. Hry začnou 23. července 2021, o složení týmu bude definitivně jasno 5. července, kdy se odesílá přihláška. Česká výprava má zatím potvrzených 53 míst. Celosvětově je rozděleno již 70 procent z 11 tisíc míst, účast si tak zajistilo zhruba 7800 sportovců.

Dvacet procent míst si sportovci ještě vybojují na základě umístění v žebříčcích, zbylých deset procent je k dispozici v rámci kvalifikačních soutěží. Ty pokračují za dodržování přísných bezpečnostních opatření. Například Světový pohár ve skocích do vody proběhl v Tokiu i jako testovací soutěž pro olympijské hry.

Od září se na pěti kontintentech konalo za účasti 40 000 sportovců více než 260 velkých spotovních akcí, které jsou součástí kvalifikačního procesu. Uzavřené jsou kvalifikace například již v silniční a dráhové cyklistice, skocích do vody, jezdectví, fotbalu, házené, pozemním hokeji, sportovním lezení, volejbalu, vodním pólu nebo zápasu.

Přehled českých kvalifikací najdete ZDE. Zatím má olympijská výprava pro Tokio potvrzených 53 míst, v posledních týdnech nominaci rozšířili běžkyně Marcela Joglová (maraton), stolní tenista Pavel Širuček či šermíři Jakub Jurka (kord) a Alexander Choupenitch (fleret), kteří vybojovali nominaci na jméno (nemůže je nahradit jiný sportovec).

V neděli se nedělá? Ale ano, v neděli se přímo dře! 💪 Až tak moc, že jsou z toho další čtyři místa v olympijském Tokiu! 🤩 🇨🇿

Zveřejnil(a) Český olympijský tým dne Neděle 16. května 2021

Kvalifikační místa pro zemi získali zápasník Artur Omarov a veslaři Jakub PodrazilJanem Cincibuchem (dvojskif) a Miroslav VraštilJiřím Šimánkem (dvojskif lehkých vah).

Místa zatím vybojovali zástupci atletiky, plavání, střelby, sportovní gymnastiky, stolního tenisu, šermu, moderního pětiboje, veslování, sportovního lezení, jachtingu, cyklistiky, jezdectví, zápasu a kanoistiky – rychlostní i vodního slalomu.

„Doufám, že se dostaneme přes sto sportovců. Přál bych si, aby v dokvalifikaci v Kanadě uspěli basketbalisté. Když se jim to povede, bude to čtvrtého července večer a my pátého musíme odeslat přihlášku s konečným seznamem nominovaných. Bude to náročné, ale rád tuhle komplikaci zažiju,“ řekl šéf výpravy Martin Doktor.

líbil se ti článek?