Odešel symbol televizního sportu. Otakar Černý zesnul v 77 letech

Česká televize
Česká televize
3 Minuty čtení
3 Minuty čtení

Zanechal nesmazatelnou stopu v historii televizního vysílání. Otakar Černý, který zesnul v úterý 16. února, proslul jako sportovní a politický novinář. Stál u zrodu stanice ČT sport i hokejové kariéry Jaromíra Jágra.

Miloval sport a novinařinu. Přestože byl Otakar Černý učitelem fyziky, rozhodl se pracovat ještě pro televizi. Po úspěšném konkurzu od roku 1969 působil v Československé televizi, ale pouze externě. Měl totiž škraloup u komunistických pohlavárů a ani v době tuhé normalizace nevstoupil do Komunistické strany.

Kromě sportovních reportáží byl ještě technickým vedoucím hokejové mládeže Kladna a občas zaskakoval za trenéra a vedl tak na ledě budoucí naděje. Jedním z takových mladých chlapců byl i Jaromír Jágr.

Až po Sametové revoluci se Černý dočkal plného úvazku ve veřejnoprávní televizi. Překvapivě však začal zářit ne ve sportovní novinařině, ale jako politický moderátor.

„Byla to veliká náhoda a sranda. Tehdejší šéfredaktor říkal, ať to moderuji a nebojím se. Prý na to stejně nikdo nebude koukat. No a trvalo to 8 let. Stal jsem se politickým komentátorem z nouze,“ vzpomínal před lety.

„Program ČT sport jsme vymysleli ve 4 lidech. Bylo to velké dobrodružství. A to, co po mně zůstane, je právě ČT sport."

Kdo by si nepamatoval v 90. létech pořady Co týden dal nebo Debata, kde Černý svým osobitým stylem dokázal ukočírovat ve studiu hned několik politiků a odzbrojil je svou zlidovělou otázkou: „Co na to občan.“

„Byl jsem občan, a ptal jsem se za všechny. A chtěl jsem, aby odpovědi politiků pochopili i chlapi v hospodě,“ vysvětloval Černý, jak vznikla slavná otázka. Později se v České televizi vrátil do sportovní redakce, která byla nejblíže jeho srdci.

Dokonce byl i šéfredaktor sportovní redakce a spolu vybudoval kanál ČT sport. „Program ČT sport jsme vymysleli ve 4 lidech. V září nám řekli, že v únoru to spustíme. Bylo to velké dobrodružství. A to, co po mně zůstane, je ČT sport,“ vyprávěl Černý v březnu 2013, když odcházel do důchodu.

I později byl však stále ve sportovní redakci ČT aktivní a pomáhal zkušenostmi svým kolegům. „Celý život jsme žil jako Ota Černý a vystupoval jako Ota Černý. Nikdy jsem jako šéf neměl podřízené. Vždy jsem měl kolegy,“ upozorňoval oblíbený šéf, kterého jeho práce pro televizi a celé sportovní prostředí celý život naplňovala. „Jsem na ty léta v televizi hrozně pyšný a hrdý. Byly to krásné zážitky.“

Před 10 lety obdržel Otakar Černý prestižní Cenu Oty Pavla, kterou uděluje Český olympijský výbor novinářům za celoživotní propagaci sportu a šíření olympijských hodnot v publicistice.

„Otakar Černý zůstane v televizní, novinářské i sportovní branži nezapomenutelnou osobností – a to nejen díky specifickým otázkám a mnoha výrokům, které se budou tradovat i dále, ale zejména vzhledem ke své profesionalitě a touze posouvat hranice televizní práce a objevovat nové možnosti,“ uvedl Jiří Kejval, předseda Českého olympijského výboru.

líbil se ti článek?