O špičku lyže! Napínavý souboj na střelnici a pak strhující finiš

ODM 2023
ODM 2023
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

I přes teploty těsně pod nulou zůstaly davy fanoušků na svých místech po celý den. Fandili mladým biatlonistům, kteří bojovali o medaile na Olympiádě dětí a mládeže v Královéhradeckém kraji. Bouřlivými pokřiky povzbuzovali i trio Antonín Jelínek, František Málek a Matyáš Voith.

K večeru se na vrchlabském sportovišti začalo stmívat a dráhu osvětlily reflektory. To však nebyl pro zkušeného Jihomoravana Málka příliš velký problém. „Normálně na tréninky dojíždíme za umělého osvětlení, takže pro mě žádná novinka.“

Už od samého začátku byly boje o medaile nesmírně napínavé. Soupeření vyvrcholilo na třetí střelnici. „Tři položky jsem střílel poprvé, bylo to trošku netradiční a dlouhé,“ přiznal své pocity z organizace závodu František Málek. A nutno dodat, že právě poslední střelba nadělala většině soutěžících největší problémy. Jihomoravský biatlonista přijížděl na průběžně čtvrtém místě, ale poté třikrát chyboval.

Na výjezdu bojoval bok po boku s ústeckým Matyášem Voithem. Rozhodla až závěrečná zatáčka, kde se za hlasitého doprovodu diváků Voith protlačil do vnitřní části a získal tak výhodu do posledních metrů. „Ke konci byl těsný finiš. S běžeckým výkonem jsem spokojen, celé poslední kolo jsme jeli se soupeřem, ale v závěrečném sjezdu byl rychlejší. Bylo to těžké,“ uznal jihomoravský závodník. Rozdíl byl jen centimetrový, Voith v souboji zvítězil o špičku lyže. 

I po těsném finiši ale František zůstal usměvavý. „Můj sen byl soutěžit tady na Olympiádě dětí a mládeže, což se splnilo. Jinak chci pokračovat v biatlonu a dostat se co nejdál.“ Třeba se nadějný talent jednou přiblíží ke svým vzorům Martinu Fourcadovi a Johannesi Thingnes Boeovi, Ambice a pracovitost mu rozhodně nechybí.  

Autor: Štěpán Navrátil

líbil se ti článek?