MOV vzkazuje: přípravy olympijských her 2016 jdou dobrým směrem

Rio 2016
Rio 2016
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Zasedání výkonného výboru Mezinárodního olympijského výboru skončilo závěrem, že přípravy XXXI. letních olympijských her 2016 v Brazílii významně pokročily. Došlo například k velkému posunu ve výstavbě sportovišť i olympijské vesnice.

Na golfové hřiště se pokládá trávník, formuje se Barra Olympic Park, který bude za dva roky srdcem soutěží – během her zde bude mít zázemí 15 olympijských sportů a 12 paralympijských. Práce začaly také na druhém největším komplexu Deodoro s celkem devíti sportovišti – tři z nich (pro střelbu, moderní pětiboj a jezdectví) již existují, ještě však projdou modernizací. Pilotní zkoušky proběhnou už letos v srpnu a obyvatelé Ria de Janeira tak budou první, kdo sportoviště otestují.

Pracuje se také na posílení podzemní i autobusové dopravy novými linkami, z čehož budou obyvatelé těžit nejen během olympiády. Organizátoři již také zrealizovali úvodní část vzdělávacího programu zaměřeného na šíření olympijských myšlenek ve školách „Rio 2016“, do něhož se zatím aktivně zapojilo 500 vzdělávacích institucí a očekává se celková účast zhruba dvou milionů dětí v průběhu následující dvou let.

V Riu se uskuteční 306 soutěží v 28 olympijských sportech. Složení české reprezentace schválí nominační plénum na jaře 2016. „Jakýkoli odhad počtu členů výpravy by byl v tuto chvíli hodně předčasný. Sportovní federace mají totiž různě nastavená nominační kritéria,“ dodal Martin Doktor, sportovní ředitel ČOV.

Výkonný výbor MOV také obdržel situační zprávy od organizačních výborů her 2018 a 2020.

líbil se ti článek?