Kraus chce v Harrachově ovládnout skikrosový svět

Oficiální
Oficiální
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Fanoušci českého lyžování by rádi viděli skikrosaře Tomáše Krause opět na nejvyšším stupni. Nejlíp doma, na FIS světovém poháru v Harrachově, který se chystá na 23. a 24. února. „To se jim nedivím. Já se tam chci vidět taky. Jsem ve formě, zdravej a cítím se dobře,“ řekl dnes 38letý veterán.

Letošní sezona mu vychází. V Les Contamines dokázal před třemi týdny po čase vystoupat na třetí stupeň vítězů ve světovém poháru, v celkovém pořadí se drží na čtvrté příčce. „Neuvažuju o ničem jiném než o vítězství. Je to pro mě jeden ze dvou nejdůležitějších podniků zimy,“ hecuje atmosféru věčný optimista. Před Harrachovem ho čekají ještě dva závody, Grasgehren v Německu a předolympijské Soči.

„Chceme ukázat i další závodníky, kteří by mohli dosáhnout na světovou úroveň,“ přeje si reprezentační kouč a ředitel závodu Vladimír Augusta. Myslí tím Nikol Kučerovou, Jakuba Kopřivu, ale i juniora Jiřího Čecha.

„Trať na Rýžovišti bude sice kratší (okolo 900 metrů), ale velmi atraktivní a přehledná pro diváky. Najali jsme švýcarského stavitele, který ji vytvořil už v Peci a před tím ve Špindlu,“ dodává. Ano, to bylo před sedmi a devíti lety, kdy se jel světový pohár ve skikrosu na českém území naposledy.

Vzhledem k věku je to pro Krause možná poslední šance ukázat se na tuzemských svazích. „Pokud bude doma svěťák i po olympiádě, pojedu ho,“ slibuje. „Pokud bude Tomáš jezdit, uděláme ho,“ vrací mu Petr Graclík, generální sekretář Svazu lyžařů ČR. „Doufáme, že vydržíš aspoň pět let, aby měli lidi na koho chodit.“

Tím spíš, když se v Harrachově pozvolna rodí národní centrum pro zimní olympijské sporty. „Potřebovali bychom najít stabilního partnera v podobě areálu,“ připomíná Graclík základní předpoklad pro konání dalších špičkových akcí. Už teď se rozpočet vyšplhá na částku okolo 10 milionů korun, která se daří zajistit především díky spolupořadateli, sportovně-marketinkové skupině Sport Invest Group.

A jak by si Kraus představoval ideální profil? „Padesát metrů do cíle s hladkými vlnami,“ usmívá se. „Ne, takhle nepřemýšlím. Kdykoliv trať pro někoho stavěli na míru, nedopadlo to dobře. Nechci tomu jít takhle naproti, to moc nefunguje. Chci jenom vyhrát.“

Rýžoviště si už nedávno osobně prošel a tři hodiny zkoumal kopec. „Naposledy jsem tam jezdil někdy v osmnácti. Domácí atmosféra ovlivní výkon, těším se, přijede hodně kamarádů. Něco mi přidá a něco taky sebere. Břemeno necítím, to by nemohlo fungovat.“ Kraus byl tehdy ve světovém poháru na českém území čtvrtý a devátý, zažil i karamboly. „To už je dávno, od té doby jsem hodně vyhrál i ztratil.“

Pořadatelé chystají na oba dny bohatý doprovodný program s koncerty v centru Harrachova nebo dětskými atrakcemi z projektu Snow Kidz. Vstup bude všude zdarma. A podporu přinese, jak všichni věří, také reality show S ČT sport na vrchol, která letos poprvé organizuje i veřejné skikrosové závody. Jejich vítěz má šanci potkat se právě v Harrachově s Tomášem Krausem.

líbil se ti článek?