Konference Rady Evropy se zabývala prevencí zneužívání ve sportu

Rovná příležitost
Rovná příležitost
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Mezinárodní konference Rady Evropy a EPAS (Enlarged Partial Agreement on Sport) se za účasti mnoha odborníků v závěru dubna v Helsinkách zabývala – i na popud řady zveřejněných případů v uplynulých letech – tématem zneužívání žen a dětí ve sportu. Rada Evropy je sdružením evropských zemí a jejím cílem je spolupráce členů zejména v oblasti podpory demokracie a ochrany lidských i sociálních práv a svobod.

V programu konference v Národním muzeu Finska v Helsinkách zazněla řada prezentací. „Například Mike Hartill z britské Edge Hill University upozornil na to, že výzkumy v několika zemích ukazují na vysoké tempo, kterým přibývá případů zneužívání dětí ve sportu. Věnoval se nutnosti prevence, důležitosti vzdělávání trenérů a členů realizačních týmů v genderové oblasti ve sportu s důrazem na prevenci,“ uvedla Naďa Knorre, předsedkyně Komise rovných příležitostí ve sportu Českého olympijského výboru.

Havard Ovregard z Norské konfederace sportu zase představil praktický manuál Norského olympijského výboru a sportovní konfederace k prevenci obtěžování a zneužívání ve sportu. „Naše komise již připravila překlad tohoto manuálu do češtiny, chystáme pro potřeby národních sportovních organizací a sportovních svazů aktualizaci příručky Prevence obtěžování ve sportu v České republice,“ dodala Naďa Knorre.

V rámci workshopů zaznělo několik návrhů na zavedení opatření ve sportu, a to včetně prohloubení spolupráce vládního a nevládního sektoru, důkladném informování o případech zneužívání a zejména o možnostech jejich řešení, o vzdělávání a šíření již existujících edukativních materiálů.

líbil se ti článek?