Karlovarský kraj uspořádá olympiádu dětí a mládeže v roce 2020. Uzavřel smlouvu s Českým olympijským výborem

ODM 2020
ODM 2020
3 Minuty čtení
3 Minuty čtení

V Karlovarském kraji se ve dnech 19. 1. - 24. 1. 2020 uskuteční historicky poprvé zimní olympiáda dětí a mládeže. Prestižní sportovní akce se zúčastní 2 tisíce sportovců, trenérů a dalších osobností ze všech regionů České republiky. Podpisem smlouvy o pořadatelství a spolupráci to dnes potvrdila hejtmanka Karlovarského kraje Jana Mračková Vildumetzová a předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval.

Mladí sportovci ve věku 10 – 16 let budou závodit celkem ve 12 sportech. Centrem dění her se stane krajské město Karlovy Vary s olympijským domem v hotelu Thermal. Boje o medaile se odehrají především v krušnohorských skiareálech či na zimních stadionech po celém regionu. „Mám velkou radost z toho, že se nám podařilo získat pořadatelství zimní olympiády dětí a mládeže. Nikdy v minulosti Karlovarský kraj neměl takovou příležitost uvítat tolik mladých talentovaných sportovců z celé naší země. Velmi si toho vážíme a budeme se snažit vytvořit pro všechny takové zázemí, aby se pro ně olympiáda stala nezapomenutelným zážitkem. Věřím, že budeme pro Český olympijský výbor dobrým partnerem,“uvedla hejtmanka Jana Mračková Vildumetzová.

„Společně s Prahou byl Karlovarský kraj jediné místo, kde se v šestnáctileté historii olympiáda dětí a mládeže nikdy nekonala. Přitom se v kraji nachází krásné sportovní areály, které nyní má možnost představit nejen mladým sportovcům, ale i široké veřejnosti. V lednu 2020 tam zažijí všichni sportovci i vedoucí výprav historicky poprvé olympijskou atmosféru, která se žádné jiné sportovní akci nevyrovná. Na tuto premiéru v Karlovarském kraji se opravdu moc těším,“ uvedl předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval a dodal, že akce je často pro sportovce odrazovým můstkem k dalším úspěchům. Ze západu Čech pochází například běžkyně na lyžích Petra Nováková, která jako rodačka z Karlových Varů reprezentovala svůj kraj na ODM 2008 a následně i v roce 2014 pod pěti kruhy v Soči.

Povinnými olympijskými sporty jsou Alpské lyžování, Běžecké lyžování, Skicross, Snowboarding Lední hokej. Volitelnými sporty se staly Biatlon, KrasobrusleníRychlobruslení. K ostatním sportovním disciplínám se pak řadí Lyžařský orientační běh, kromě zimních sportů jsou zařazeny také ŠachyKarate, speciální disciplínou je Hra na elektronické klávesové nástroje.

Her se zúčastní celkem 1890 lidí, z toho 1414 sportovců a 350 trenérů. Jednotlivé výpravy budou ubytovány v Karlových Varech, v Jáchymově a na Božím Daru, ale také v domovech mládeže v Chebu a v Mariánských Lázních. V Jáchymově a Božím Daru se budou konat soutěže v alpském lyžování, snowboardingu, skicrossu, běžeckém lyžování a v lyžařském orientačním běhu. Zimní stadion v Ostrově poskytne zázemí krasobruslařům, centrem rychlobruslení bude zimní stadion v Sokolově. V Mariánských Lázních se bude soutěžit v karate. Turnaj v ledním hokeji se bude odehrávat na dvou zimních stadionech - v Realistic Areně v Karlových Varech a v Chebu. Hotel Thermal bude sloužit kromě jiného také jako zázemí pro šachisty a proběhne v něm umělecká soutěž ve hře na elektronické klávesové nástroje. Realistic Arena bude mít tu čest hostit slavnostní zahájení a zakončení her, medailový ceremoniál se pak uskuteční 21. ledna 2020 před olympijským domem.

O bezpečnost sportovců, fanoušků a dalších účastníků olympiády se po celou dobu trvání her budou starat složky Integrovaného záchranného systému, především Zdravotnická záchranná služba Karlovarského kraje, Policie ČR, zapojí se Horská služba ČR a Karlovarská krajská nemocnice.

Náklady na uspořádání Her IX. zimní olympiády dětí a mládeže ČR činí 23, 5 milionu korun, z toho Karlovarský kraj vynaloží 11 milionů korun, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 6 milionů korun, 2 miliony korun se podílí Český olympijský výbor a zbytek nákladů pokryjí účastnické poplatky a sponzorské dary.

líbil se ti článek?