Jsou připraveni! První sportovci už mají kompletní olympijskou kolekci

Tokio 2020
Tokio 2020
4 Minuty čtení
4 Minuty čtení

Sportovní lezec a medailová naděje Adam Ondra, vodní slalomář a obhájce bronzové medaile z Ria Jiří Prskavec a další vodní slalomářka Kateřina Minařík Kudějová jsou prvními sportovci, kteří už mají doma kompletní Olympijskou kolekci Tokio 2020. Sadu oblečení pro odložené hry v Tokiu si vyzvedli v areálu Chuchle Arena v Praze a pochvalovali si zejména její funkčnost a výraznost.

Hlavním motivem olympijské  kolekce pro sportovce je nápis Czech Republic s jeho japonským ekvivalentem. Spojovacím grafickým prvkem kolekce je gymnastická figura na počest úspěšných olympijských medailistů včetně Věry Čáslavské.

Olympijská kolekce pro sportovce, kterou navrhla designerka ALPINE PRO Veronika Paulenová, čítá 35 položek pro ženy a 34 položek pro muže. Celkem bude vyrobeno 20 000 kusů. Na vývoji olympijské kolekce do Tokia spolupracovala i osvědčená komise sportovců - lyžařka Kateřina Neumannová, skikrosař Tomáš Kraus, skifař Ondřej Synek a šéf české olympijské výpravy Martin Doktor.

Při výrobě olympijské kolekce byl kladen velký důraz na komfort sportovců, kteří se v Tokiu budou pohybovat na sportovištích i v olympijské vesnici při velmi vysokých teplotách a za extrémní vlhkosti. „Společně s technology ALPINE PRO a komisí sportovců jsme vybrali osvědčené ultralehké a prodyšné materiály, které se přizpůsobí japonským podmínkám,“ upřesňuje Veronika Paulenová.

Vysokým teplotám se přizpůsobila i sportovní obuv, která má bezešvé pletené provedení s ponožkovou nástavbou. „Obuv má promyšlenou koncepci hustoty vlákna na různých místech, díky čemuž zajistí skvělou prodyšnost, přilnavost a odvětrávání,“ dodává designerka.

Olympijské kolekci dominuje bílá, modrá a červená barva. „Národní trikoloru jsme zapracovali i jako designový prvek na mikiny, bundy, kalhoty a doplňky v podobě zlatých taháčků. Na výrobu bylo využito 4800 metrů trikolorové stuhy. Pro české sportovkyně jsme nově do kolekce zařadili sportovní šaty s odkazem na tradiční oděvy japonských žen,” vysvětluje Veronika Paulenová.

Aby byli sportovci s kolekcí do Tokia spokojeni, měli šanci si ji osobně vyzkoušet a prohlédnout už v roce 2019 na TOP Campu v Karlových Varech. „Díky jejich podnětům jsme do kolekce nakonec vrátili i tílko bez rukávů, které ve finálních návrzích chybělo. Doufám, že se sportovci budou v kolekci cítit příjemně a že si v ní opět dojdou i pro medaile,“ popřála sportovcům Veronika Paulenová.

Olympijské kolekce pro sportovce vždy připravujeme s důrazem na technologicky vyspělé a pohodlné materiály a také s důrazem na vyvolání těch správných emocí národní hrdosti a týmovosti.

Šéf olympijské výpravy Martin Doktor vyzdvihl kvalitu oblečení: „Olympijské kolekce pro sportovce vždy připravujeme s důrazem na technologicky vyspělé a pohodlné materiály a také s důrazem na vyvolání těch správných emocí národní hrdosti a týmovosti. I proto se do kolekcí promítají odkazy sportovních legend naší historie. Už jen účast na olympiádě v Tokiu je pro sportovce ohromný úspěch,”  upozornil Martin Doktor.

Část olympijské kolekce si mohou zakoupit i fanoušci. V prodejnách ALPINE PRO i v e-shopu je pro ně připraveno téměř 200 000 kusů kolekce. „Chceme vzbudit mezi fanoušky hrdost na český tým, na české sportovce, na každého z nich, kdo se na olympijské hry probojuje. I když nemohou být čeští fanoušci s námi přímo v Tokiu, věříme, že nás budou podporovat i na dálku na Olympijských festivalech či podpůrnými komentáři na sociálních sítích,” dodává Martin Doktor.

Na své druhé olympijské hry vyrazí Jiří PrskavecKateřina Minařík Kudějová. Oba trénuje Jiří Prskavec starší a celá rodina fandila Prskavcovi při zisku bronzové medaile v Riu. V Tokiu budou ale s ohledem na koronavirová opatření chybět. „Ještě vloni jsme plánovali, že by přijela maminka i manželka Terka. Bohužel to nakonec nejde, což mě moc mrzí,“ litoval Jiří Prskavec skutečnosti, že OH v Tokiu budou bez zahraničních fanoušků.

Na své první olympijské hry se chystá lezec Adam Ondra, jeho disciplína je na olympijských hrách vůbec poprvé. „Olympiáda je můj velký sen a velkou výzvou, proto jsme tomu přizpůsobil i přípravu v posledních dvou letech“, dodává Ondra. Kvůli hrám v Tokiu vznikla totiž nová disciplína – kombinace lezení na obtížnost, bouldering a lezení na rychlost. „Abych byl dobře připravený, omezil jsem kvůli tomu i lezení ve skalách a trénuji rychlost, což není vůbec můj šálek kávy,“ řekl Ondra.

Fasování Olympijské kolekce Tokio 2020 je z hlediska preventivních opatření proti nemoci COVID-19 naprosto bezpečné. Každý sportovec a účastník doprovodu se před vyzvednutím oblečení musí nechat otestovat antigenním testem profesionální společnosti Anygence. Obsluhující personál se testuje každý den a nikdo jiný do prostor fasování nemá přístup.

Součástí fasování jsou užitečné doplňky pro sportovce. Powerbanka od Toyoty je i bezdrátová a vydrží šest nabítí. Trofej firma Lasvit se vyrábí pro české medailisty z olympijských her již od roku 2012, letošní návrh je inspirovaný ikonickým japonským červeným sluncem.

Každý sportovec dostane speciální edici hodinek Prim s vyrytým vlastním jménem a každý člen výpravy dostane i pamětní stříbrnou medaili od České mincovny. Medailisté pak obdrží svou vlastí pamětní minci. Koupí bílého trička s nápisem Czech Republic na hrudi fanoušci podpoří děti z České olympijské nadace. Firma ALPINE PRO obléká olympioniky už od roku 2009.

líbil se ti článek?