Jak Ventura zkrotil koně a bral zlato. Slavnému triumfu je 90 let

Lifestyle
Lifestyle
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Kůň Eliot byl prý nezkrotitelný, nezvladatelný. V Přelouči si tehdy se vzpurným ryzákem nevěděli rady. František Ventura ho objevil náhodou ve stájích u bývalého dragounského pluku a rok nato s ním vyhrál dodnes jediné olympijské zlato pro český a československý parkur. Od jeho triumfu v Amsterdamu 1928 dnes uběhlo přesně 90 let.

Ventura byl kavalír, gentleman. Během první světové války sloužil jako důstojník v Rakousku-Uhersku, později trénoval i ve vyhlášené jezdecké škole ve Franci. Chtěl už na olympiádu v Paříži 1924, ale při tréninku spadl a zlomil si ruku.

Rok před Amsterdamem potkal Eliota. Říkalo se o něm, že je výborně stavěný, ale zbrklý a těžce zvladatelný. Jednou utekl ze stáje a při honičce přeskočil i vojenský vůz. Ventura ho chytil a slíbil, že se mu bude věnovat. Stala se z nich nerozlučná dvojka.

V Eliotovi viděl Ventura génia, před olympiádou společně zdolali 183 cm vysokou překážku, což byl tehdejší československý rekord. V Amsterdamu je však čekal bájný velký oxer – 160 centimetrů vysoký a dva metry široký plot. Rudolf Popler, slavnější Venturův krajan, žertoval, že se ještě nenarodil kůň, který by mohl takovou překážku přeskočit.

Ventura se dokonce s Poplerem vsadí: O pět lahví šampaňského, že velkého oxera někdo přeskočí.

Nakonec to dokázal sám. Jako jediný „Měl jsem takový pocit, že kdyby tam stála stodola, tak to zvládneme. Eliot byl vynikající,“ chválil Ventura svého koně.

Medaile z rukou královny

Zlato nakonec vyhrál s úchvatým skóre – nejnižším v olympijských dějinách, což znamenalo zápis do Guinessovy knihy rekordů. Zlatou medaili přebral od holandské královny a dočkal se povýšeni na kapitána.

Od té doby Česko na dalšího parkurového hrdinu čeká…

V prosinci ale můžete v Česku vidět parkurové hvězdy v akci. V Praze se totiž vůbec poprvé v historii pojede slavný seriál Global Champions League. Více o akci se dočtete ZDE.

líbil se ti článek?