Jak správně komunikovat a vést ostatní ve sportu ukáže zkušená lektorka

Rovná příležitost
Rovná příležitost
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Podpora aktivní činnosti žen ve všech oblastech sportu, vytvoření podmínek pro jejich zapojení do řídících funkcí a šíření požadavku na jejich rovnoprávné postavení ve sportu. O to vše Český olympijský výbor dlouhodobě usiluje a aktivně se proto zapojuje do odborných konferencí či seminářů. Další takovou akcí bude i Fórum pro posílení postavení žen v českém a slovenském sportu, které proběhne 21.–22. září v Bratislavě. Nabídne dvoudenní vzdělávací program výhradně pro zástupce sportovních organizací a je určen ženám i mužům, kteří se téma podpory rovných příležitostí zajímají.

Odborný seminář pořádají Český olympijský výbor a jeho Komise rovných příležitostí ve sportu a Slovenský olympijský a sportovní výbor. Povede jej Gabriela Mueller Mendoza, komunikační koučka, která se zabývá genderovou vyvážeností, inkluzí a veřejným vystupováním. Specializuje se především na koučink žen s nadáním pro vedení lidí v rámci sportovního byznysu a managementu.

Pokud jde o jeho obsah, je přínosný především pro lidi, kteří hledají řešení situací. Pomáhá orientovat se v pracovním prostředí nečekanými a originálními postupy s pozitivním výsledkem

„Gabriela je velmi charismatická osoba, plná energie, která z ní vyzařuje. Je velmi příjemné s ní trávit dva dny a snažit se tuto energii přijmout,“ říká Alena Kindová, tajemnice ČOV a členka Komise rovných příležitostí ve sportu ČOV, která se semináře už zúčastnila. „Pokud jde o jeho obsah, je přínosný především pro lidi, kteří hledají řešení situací. Pomáhá orientovat se v pracovním prostředí nečekanými a originálními postupy s pozitivním výsledkem.“

Mueller Mendoza během své úspěšné kariéry spolupracovala s významnými mezinárodními subjekty, organizacemi z oblasti technologií, telekomunikace, bankovnictví, energetiky, farmacie i sportu. Již od roku 2007 je proto žádanou instruktorkou Mezinárodního olympijského výboru, stejně jako řady dalších mezinárodních sportovních federací.

Co čeká účastnice

Fórum si klade za cíl naučit přední sportovní organizace vytvářet a podporovat příležitosti žen jako elitních sportovkyň, trenérek, rozhodčích i vůdčích osobností ve sportu. Právě olympijské výbory by měly jít příkladem a poukazovat na potřebu diverzity a inkluze v různých odvětvích své činnosti.

V rámci dvoudenního programu se zprvu bude diskutovat na téma současného postavení žen na mezinárodní i regionální úrovni, z níž by měly vzejít stěžejní poznatky pro další aktivity. V dílčích workshopech a seminářích se pak budou účastnice zabývat poznáním klíčových kompetencí vůdčích osobností ve sportu a vizí ohledně budoucího postavení žen v obou zemích.

Během druhého dne budou pracovat na zlepšení svých komunikačních a manažerských dovedností. Čeká na ně například komunikační koučink, trénink chování při vedení lidí nebo přednáška o volbách a tvorbě úspěšných kampaní ve sportu.

Zlepšení svých komunikačních dovedností, osvojení nástrojů a technik pro vedení, ovlivňování a přesvědčování lidí, ale i vytvoření individuálního akčního plánu – to jsou dovednosti, které si účastnice osvojí. Vzhledem k limitované kapacitě fóra na pouhých 40 osob z obou zemí bude navíc celý program postaven na interaktivních a dynamických cvičeních, individuálních dotazech, experimentálních výukových technikách, hraní rolí a využití případových studií.

Účastníky mohou nominovat národní sportovní svazy a federace prostřednictvím online formuláře do 20. 8. 2021. O výsledku budeme organizace informovat následně. Fórum bude probíhat v angličtině.

líbil se ti článek?