Handicap není překážka. Skoro hluchý olympionik válí ve dvou sportech

Lifestyle
Lifestyle
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Je to příběh velké sportovní vůle. Jakub Nosek je skoro hluchý, k životu potřebuje naslouchátko. Přesto se na vysoké úrovni věnuje téměř současně dvěma sportům. A na olympiádě přepsal historii.

Pod pěti kruhy v Pchjongčchangu loni startoval jako vůbec první sluchově postižený sportovec. Byl součástí týmu bobistů – ve dvojbobu i čtyřbobu působí na pozici brzdaře.

„Naštěstí v bobu není sluch tolik důležitý. Pokud bych tedy nebyl úplně hluchý. Potřebuju vnímat startovní rytmus. Na startu zahlásím „dobrý“, pilot zahlásí to samé, pak se na čtyři doby zhoupneme a na pátou vyrážíme,“ popisuje Nosek průběh veledůležité první fáze každé jízdy.

Jakub začínal jako fotbalista, pak se začal věnovat atletice, u které zůstal dodnes. Několik let dělal v létě atletiku a v zimě boby, koneckonců právě z atletických disciplín se rekrutuje nejvíce bobistů.

V poslední době se už více cítí jako bobista, ale na atletiku nezanevřel. Minulý týden přivezl z mistrovství Evropy neslyšících v Německu stříbro z oštěpu a ve druhé disciplíně kouli se vešel do první desítky a skončil sedmý.

„Oštěp je aktuálně moje nejsilnější disciplína. Věnuji se mu od patnácti let. Při mé současné hmotnosti (102 kg) se mi navíc nechce vracet ke skoku dalekému či sprinterským disciplínám,“ usmívá se.

A medaile? „Je moje první oštěpařská, takže ji řadím dost vysoko. Pokusím se na ni navázat za rok, kdy se koná mistrovství světa neslyšících.“

#embedded:https://www.instagram.com/p/B0WWDnGiuDq/#

Nosek se narodil úplně zdravý. Jako téměř tříleté dítě ho ale postihla meningitida (zánět mozkových blan). Rodiče byli rádi, že syn přežil, i když s vážnou poruchou sluchu.

Na levém uchu má 85procentní hluchotu, na pravém 99procentní. Bez naslouchátka by nemohl v běžném životě fungovat.

„Už to ani neberu tak, že mám handicap. Není potřeba si to připouštět, protože jinak by se tím člověk užíral a neužíval si život,“ povídá nejlepší český brzdař.

S handicapem se Nosek pere statečně. A to i z pohledu zájmu médií, ve kterých byl o jeho příběh především v době olympijské nominace velký zájem.

„Od kluků to mám pořád na talíři a říkají mi, jak o mně pořád někde čtou. Ale nabíjí mě reakce všech lidí, kteří mi píšou, že jsem je motivoval. I kdybych přiměl jednoho člověka přestat se bát jít do světa s handicapem, tak to bude stát za to,“ říká.

Jeho boj ještě nekončí. Doktoři mu totiž předpovídají, že během let postupně úplně ohluchne a pak už nepomůže ani naslouchátko v levém uchu.

„Podle mě ale není úplně nutné dávat na slova doktorů. Stejně jako když vozíčkáři řeknou, že nebudou chodit. Namotivuje je to tak, že se na nohy postaví,“ říká Nosek a do očí se se mu lehce derou slzy: „Studuju články, zajímám se o nervovou soustavu. Všechno je to o hlavě, jak se s tím člověk srovná. Věřím sobě… že za deset let nebudu úplně hluchý.“

Podívejte se na rozhovor s bobisty Jakubem Noskem a Dominikem Dvořákem z OH v Koreji!

líbil se ti článek?