Fotbalový trenér Brückner převzal ocenění Evropského hnutí fair play

Fair Play
Fair Play
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Cenu Evropského hnutí fair play pro osobnost, která během svého působení zanechala svým příkladem výraznou stopu v oblasti fair play ve sportu i mimo něj, získal fotbalový trenér Karel Brückner. Trofej s názvem „Spirit of Fair Play“ převzal v krásných prostorách olomoucké radnice u příležitosti vyhlášení nejlepších sportovců a sportovních kolektivů okresu Olomouc za loňský rok.

„Karel Brückner je příkladem úspěšného trenéra, který na lavičce zároveň vždy projevoval duch fair play a působil jako osobnost. Tak je známý i v evropském měřítku, proto získal toto prestižní ocenění od Evropského hnutí fair play,“ řekla Květa Pecková, předsedkyně Českého klubu fair play ČOV a členka exekutivy Evropského hnutí fair play (EFPM). Fotbalovému trenérovi tleskal při předání ocenění celý sál vestoje.

Karel Brückner dovedl v roce 2000 k evropskému stříbru národní tým fotbalistů do 21 let. S českou seniorskou reprezentací postoupil na vrcholné akce ve všech kvalifikacích o evropské a světové šampionáty, do nichž tým nastoupil. V roce 2004 v Portugalsku vybojoval s reprezentací bronz na mistrovství Evropy. Sedmkrát byl vyhlášen českým Trenérem roku. V roce 2003 ho Mezinárodní federace fotbalových historiků a statistiků zvolila druhým nejlepším koučem světa.

Za rok 2017 získal hlavní cenu za celoživotní postoj od Českého klubu fair play, který jej v návaznosti na toto ocenění pak ČKFP nominoval na evropskou trofej. Ta se uděluje ve třech kategoriích –„Vox“ je určená pro novináře a média, „Spirit“ pro osobnosti, činy, organizace či projekty a „Flame“ se uděluje za činy fair play mladým lidem ve věku do 18 let.

Cenu pro mladou osobnost získal v minulosti brankář litvínovské hokejové juniorky Patrik Spěšný, který v září 2014 nahlásil pokus o ovlivnění zápasu svého týmu. Evropský diplom za fair play obdržel například basketbalový trenér Jiří Bobrovský. Karel Brückner je prvním českým držitelem ceny „Spirit of Fair Play“.

„Znamená to pro mě hodně. Od té doby, co jsem se o tomto ocenění dozvěděl, jsem ho měl v hlavě jako málokterou jinou cenu,“ řekl devětasedmdesátiletý fotbalový kouč. „Sport je fér sám o sobě a fair play v něm zůstane. Opravdu registruju jeho vzestup jak ve sportu, který jsem dělal, tak i v těch ostatních. A jen si přeju, aby tento duch byl i v jiných odvětvích.“

Od zástupců města, kteří společně s olomouckou organizací České unie sportu zařadili předání Evropské ceny fair play do programu tradičního ocenění olomouckých sportovců, převzal Karel Brückner cédéčka s hudbou oblíbeného Wolfanga Amadea Mozarta.

FOTO: Blanka Martinovská

líbil se ti článek?