Evropský týden sportu: Svět tloustne a Češi patří mezi nejobéznější národy planety, záchranou je pohyb

Sport v okolí
Sport v okolí
4 Minuty čtení
4 Minuty čtení

Hýbat se a jíst pestrou, zdravou stravu. Je to otřepaná rada, ale dnes platnější než kdy jindy. Globální statistiky totiž ukazují, že svět – snad jen s výjimkou Asie – přibírá kila jako na běžícím pásu. Data Světové zdravotnické organizace (WHO) i zemí OECD se shodují, že žijeme v době poznamenané epidemií obezity. Podle analýz těchto organizací se od roku 1980 celosvětová obezita více než zdvojnásobila a vždy jedno z pěti dětí v nejvyspělejších zemích OECD trpí nadváhou nebo obezitou. Češi se přitom už několik let drží na čelních místech mezi nejtučnějšími národy.

Některé instituce a země na základě dlouhodobě nepříznivých statistik již rozvinuly nebo zásadně upravily své politiky v oblasti veřejného zdraví. Evropská unie vyhlásila dlouhodobou kampaň #BeActive a na září již podruhé Evropský týden sportu, jejichž součástí jsou v České republice krom jiných brněnské finále Odznaku všestrannosti olympijských vítězů (OVOV) anebo festival Sporťáček. Třeba ve Velké Británii byl v roce 2011 spuštěn program „Public Health Responsibility Deal“, v němž vláda ustanovila trhy, priority a obchodní partnery týkající se prevence a léčby obezity. Jedním z prvních efektů byl nový pohled soukromého sektoru na tuto vládní strategii. Dalším příkladem je kampaň „Drink Up“ z USA z roku 2013, do níž se zapojila i první dáma USA. Prvním výsledkem kampaně byla zvýšená spotřeba pitné vody.

Obezita není levný špás

Těžce obézní lidé umírají o osm až deset let dřív než lidé s normální váhou, to samé lze říci o kuřácích. S každými 15 kilogramy navíc stoupá riziko brzkého úmrtí zhruba o 30 %! Obezita navíc pohlcuje 1 až 3 % celkových nákladů ve zdravotnictví ve většině zemí OECD – v USA dokonce 5 až 10 % - a náklady se budou v tomto směru podle analytiků stále navyšovat. Stačí se podívat do České republiky. Velký skok v nárůstu nadváhy a obezity mezi lety 2006 a 2014 zaznamenala mezinárodní studie The Health Behaviour in School-aged Children (HBSC) hlavně u chlapců ve věku 11 a 13 let, a to z 16 % na 28 %. Z pohledu aktivity dětí lze obecně říct, že situace se za poslední desetiletí výrazně nezměnila, kromě kategorie patnáctiletých, kde vidíme u chlapců i dívek výrazný skok. Pouze 20 % chlapců a dívek v tomto věku je pohybově aktivních více jak hodinu denně.

To potvrzují také údaje z posledního ročníku už zmíněného Sazka Olympijského víceboje, který odhalil mimo jiné signifikantní rozdíl mezi zdatností žáků žijících ve velkých městech a těch, kteří žijí v obcích do 20 tisíc obyvatel. Díky dlouhodobému měření byl také zjištěn výrazný pokles pohybové zdatnosti dívek ve věku 15 a zejména 16 let. Ty se dostávají zpět na úroveň desetiletých děvčat! „Myslím, že u této statistiky bude reálná situace ještě horší, protože děvčata, která nechtějí z různých důvodů v tomto věku sportovat, do víceboje vůbec nepůjdou,“ dodal docent Tomáš Perič z Fakulty tělesné výchovy a sportu. Analýza ročníku 2015/2016 ukázala, že pokud se děti věnují víceboji pravidelně, je jejich pohybová zdatnost významně vyšší než u ostatních školáků. Přitom právě pohybová zdatnost je u dětí klíčová. „Má zásadní význam pro zdravý vývoj dětí. Pohyb je podstatný pro správný vývoj orgánů, svalstva, kostry. Zároveň si děti vytvářejí návyky pro dospělost. To se týká například ukládání tuků. Jestliže je člověk obézní v dětském věku, přenese si tělo tento návyk i do dospělosti,“ doplnil Perič.

Nízké vzdělání zvyšuje riziko obezity

U lidí s nižším vzděláním a nižším sociálně-ekonomickým statusem je větší pravděpodobnost, že budou obézní, mezera je přitom obecně větší u žen. Nutno dodat, že u všech skupin bez rozdílu dosaženého vzdělání došlo v posledních letech k nárůstu obezity. Poslední data OECD přitom ukazují, že sociální rozdíly přetrvávají, v některých zemích se dokonce zvýšily. Příčinou může být hospodářská krize. V roce 2008, když světová ekonomika vstoupila do jedné z nejvážnějších krizí v historii, bylo mnoho domácností - zejména v nejvíce recesí postižených zemích - nuceno snížit výdaje na potraviny. Proto přešly na levnější a méně zdravé potraviny s vyšším obsahem cukrů a nasycených tuků.

Problémy v zaměstnání

I když si to rodiče obézních dětí neuvědomují, jejich potomci mohou mít v budoucnu problémy s hledáním práce. Rovné příležitosti pro všechny totiž vždycky neplatí. Zaměstnavatelé si uvědomují, že obézní lidé s sebou nesou určitá rizika a obecně je považují za méně výkonné. Lidé trpící nadváhou si častěji berou volno a také požadují určitá zvýhodnění kvůli svému zdravotnímu stavu. Ve Spojených Státech bylo v roce 2010 více než 40 % bílých obézních žen nezaměstnaných. Což je v porovnání s celkem třiceti procenty nezaměstnaných žen obrovské číslo.

Termíny vybraných akcí Evropského týdne sportu 2016 v ČR

9. – 10. 9. Finále OVOV, Brno

10. 9. Kladenský maratón, Kladno

10. 9. Běh k Mohyle Hanče a Vrbaty, Špindlerův Mlýn

10. 9. Festival Sporťáček, Praha – sportovní areál Hamr

10. 9. Běh kolem světa, Třeboň

11.9. Jezdecké hobby závody, Svoboda nad Úpou

od 12. 9. projekt ALCIS 2, školy na celém území ČR

13.9. Úterní běhání po vlečce, Polička

14. 9. Kunětická devítka, Ráby- okres Pardubice

15. 9. Děti na startu i v Českých Budějovicích

16. 9. Tancuj!, Dolní Bečva

17. 9. Cyklomaraton "Mezi vinohrady", Němčičky a okolí

17. 9. Run Tour, Brněnská přehrada

18. 9. Běh pro Střížák, Ústí nad Labem

Kompletní přehled akcí najdete ZDE.

líbil se ti článek?