Další splněný sen Adama Ondry. V Norsku vylezl nejtěžší cestu světa

Lifestyle
Lifestyle
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Stále překonává sám sebe a posouvá hranice nemožného. Adam Ondra v norském Flatangeru vylezl nejtěžší cestu světa a zavedl tak nový stupeň obtížnosti 9c. Za nás jasná první příčka v pravidelné rubrice Hrdinové týdne.

1. Adam Ondra
„Ani jsem si nedokázal zakřičet radostí, jen jsem visel na laně a v očích měl slzy.“ Tak popsal Adam Ondra, jeden z nejlepších světových lezců, chvíle po zdolání skalnatého masivu v norském Flatangeru. Cestu označil stupněm obtížnosti 9c, tedy nejtěžší možnou. Nikdo jiný před ním dosud nic podobného nedokázal. „Tahle cesta mě nikdy nepřestala bavit. Každá minuta za to stála.“ Mimochodem, doposud nejtěžší cesty měly obtížnost 9b+ a na světě jsou jen tři. Ondra je jako jediný na světě všechny přelezl.

2. Vít Přindiš
Už loni měl triumf na dosah, ale dočkal se až letos. Vít Přindiš, kajakář a tvář olympijského Youtube kanálu z Olympijského parku Rio-Lipno v srpnu, vyhrál jako první Čech celkové hodnocení Světového poháru. Zvítězil o 26 bodů před Němcem Sebastienem Schubertem. „Naprostá bomba! Sám tomu ještě nemůžu uvěřit. Jsem napůl překvapený a napůl šťastný,“ smál se Přindiš, jenž v seriálu vyhrál tři z pěti závodů.

3. Jaroslav Kulhavý
Znovu nestačil na Švýcara Nino Schurtera, svého největšího rivala. I tak si ziskem stříbrné medaile na mistrovství světa v cross country připsal biker Jaroslav Kulhavý další velký úspěch. „Spokojený jsem jen částečně, chtěl jsem ho porazit,“ řekl Kulhavý webu mtbs.cz. O zlatu se rozhodlo až v posledním kole, kdy už Čech soupeřův nástup nestihl zachytit.

líbil se ti článek?