Český dům úspěšně otevřen, Zátopek útočil na Lavického

Český dům
Český dům
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Takže Česko, nebo Brazílie? Těžko to před Českým domem v Riu de Janeiru nějak jednoznačně určit... Radek Štěpánek dovádějící mezi brazilskými tanečníky, rytmická hudba a bubny. Uvnitř už pak ale ve čtvrtek večer čekaly spíše české speciality a sportovci si tak mohli třeba načepovat zlaté plzeňské pivo. Český dům se v předvečer olympiády dočkal povedeného startu, na který dorazil i prezident Miloš Zeman a jeho slovenský protějšek Andrej Kiska.

V Českém domě samozřejmě nemůže chybět Emil. Pod vedením architekta Petra Koláře ho stavebníci umístili na střechu, jeho běhající nohy pak zavěsili na strop interiéru. „Náš národ vždycky uměl zaujmout a letos tomu není jinak. Jenom to dokazuje výjimečnost pana Zátopka,“ pochvaloval si Radek Štěpánek.

Jachtař Karel Lavický měl kvůli vyššímu vzrůstu s pohybujícími se nohami trochu potíže. „Instalace je moc pěkná, na mě ty nohy akorát občas trošku útočily a bál jsem se, abych nedostal kopanec,“ smál se 192 centimetrů vysoký olympionik.

Štěpánek po božském spánku řádil

Stejně jako Štěpánek se Lavický dostal na olympiádu ve stylu last minute. Možná o to víc si oba třicátníci celou atmosféru užívali. Po vlasti se jim nestýská – našli ji teď právě v Českém domě. A to i s točeným plzeňským pivem.

Jenže nebyl by to Lavický, aby v Českém domě zase neměl nějaký problém... „Vzhledem k tomu, že jsem z Budějovic, tak se plzeňským pivem asi nebudu chlubit,“ řekl dobře naladěný jachtař, který si slavnostní otevření vychutnal stejně jako ostatní.

„Já se sem budu vracet, jak jenom to půjde, jsme tu doma,“ ujistil zase Štěpánek, po náročném letu a tréninku už plně odpočatý. „To ta skvělá matrace, spal jsem jedenáct a půl hodiny v kuse,“ líčil. Ve čtvrtek večer tak tancoval mezi Brazilkami, ochotně pózoval pro fotografy a poprvé v životě točil pivo.

Kiska: Přeju vám čtyři zlaté

Zlatým nápojem nakonec připili český prezident Miloš Zeman a ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová, kteří už před tím navštívili olympioniky ve vesnici. Tentokrát ale přizvali také slovenského prezidenta Andreje Kisku.

„Neexistují na světě dvě země, které by si byly bližší. Držím vám palce, abyste získali alespoň čtyři zlaté medaile, jak vám někdo předpovídá,“ řekl Kiska a připomněl šestnáct letních olympiád Československa a společných čtyřicet devět nejcennějších kovů.

Zeman před tím opět zopakoval, že hodlá po olympiádě přijmou na hradě všechny sportovce z českého týmu. „Na rozdíl od minulosti, kdy se na hrad zvali pouze medailisté, zavázal jsem se přijmout všechny olympioniky bez ohledu na to, jak dopadli, a také členy jejich týmu. Na shledanou na pražském hradě,“ pronesl prezident.

Oba politici poté společně s ministryní Šlechtovou a českými tenistkami přestřihli slavnostní pásku, čímž byl Český dům v Riu oficiálně otevřen. Polohu má zcela náhodně vzdálenou jenom 300 metrů od podobného sídla slovenských olympioniků. V Riu se tak na tři týdny vytvoří takové malé znovusjednocené Československo.

líbil se ti článek?