Brazílie volá do světa: olympijské hry jsou nyní pro nás jasnou prioritou

Rio 2016
Rio 2016
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Sotva skončilo fotbalové mistrovství světa, Brazílie se už soustředí na další velkou sportovní událost. Hry XXXI. olympiády bude Rio de Janeiro hostit už za dva roky a prezidentka nejlidnatějšího státu Jižní Ameriky Dilma Rousseffová vzkazuje: hry jsou pro nás jasnou prioritou.

Předseda Mezinárodního olympijského výboru Thomas Bach se s prezidentkou Brazílie Dilmou Rousseffovou setkal těsně před koncem mistrovství světa. „Brazílie a Brazilci mohou být hrdí,“ ocenil Bach organizaci celosvětově sledovaného turnaje s dodatkem, že olympijské hry budou moci těžit z „vášně a efektivity“ místních obyvatel. Během setkání Rousseffová a Bach diskutovali o pozitivním dopadu her na společnost, ekonomiku a přínosu pro sportovní dědictví.

„Jsem velmi potěšen, jakou důvěru má prezidentka Rousseffová ve hry a jejich přínos. Je velmi dobré slyšet, že olympiáda a její odkaz je pro Brazílii hlavní prioritou,“ doplnil Bach s tím, že Mezinárodní olympijský výbor podpoří hry 1,5 miliardou amerických dolarů.

Dalšími tématy hovoru byl vliv her na vrcholový i amatérský sport, zejména na sportování mládeže, která bude moci využívat nově vzniklá sportoviště včetně Olympijského tréninkového centra (OTC), jež bude první svého druhu v Jižní Americe. OTC bude sloužit mladým a talentovaným sportovcům z celého kontinentu, zároveň zde bude zázemí pro trenéry, sportovní vzdělávání, vědu a výzkum.

S tím souvisí také speciální osvětový program „Rio 2016“ na podporu olympijských hodnot, do něhož se podle odhadů zapojí miliony mladých Brazilců – doposud se ho zúčastnilo více než 500 škol. Dobrovolníci budou do programu nabírání v průběhu srpna, cílem je získat jich na 70 tisíc po celé zemi.

Dalším zlepšením, které budou moci obyvatelé Ria využívat i po konci her, budou nové nebo rekonstruované linky podzemní i autobusové dopravy.

Bach, olympijský vítěz z Montrealu 1976 v šermu, začal svou návštěvu Brazílie ve čtvrtek, kdy navštívil tamní olympijský výbor v Riu. Zavítal také do olympijské vesnice, která je v tuto chvíli hotová zhruba ze čtyřiceti procent. Pak Bach odcestoval do metropole Brasílie na setkání s prezidentkou Rousseffovou a zpátky v Riu se pak ještě potkal se starostou Eduardem Paesem a guvernérem státu Rio de Janeiro Luizem Fernandem Pezãou.

Zdroj foto: www.rio2016.org

líbil se ti článek?