Biatlon plný očekávání aneb Proč stříbrný Krčmář při tréninku „čaruje"

Rozhovory
Rozhovory
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Ve slovinské Pokljuce zatím „polyká“ tréninkové kilometry na kolečkových lyžích. „Pak už se ale přesuneme do Rakouska na ledovec Dachstein, kde budeme jezdit na lyžích,“ líčí Michal Krčmář, český biatlonista, který letos na olympijských hrách v Pchjongčchangu vybojoval stříbrnou medaili. Jenže není to jen o tělesné kondici, Krčmář bedlivě dohlíží i na svou hlavu.

A říká: „Hlava je velký čaroděj!“ Co to znamená? Dokáže snad zahnat myšlenky, které ve své hlavě nechce mít?

„Ne vždy se povede všechny myšlenky zkrotit, ale jedna z věcí, která mě na sportu přitahuje, je ovládnout sám sebe. Umět ovlivnit svou vlastní mysl,“ vysvětluje. „Samozřejmě i tuto stránku trénuju, ale upřímně říkám, že mám pořád před sebou spoustu práce. Zároveň je to i můj životní pohon - neustále se v něčem zlepšovat.“

Pro dobrou věc

V nové sezoně by se rád trvale usadil na předních příčkách výsledkové listiny. A věří, že mu k tomu pomůžou i novinky, které do tréninku zařadil Zdeněk Vítek coby nový kouč mužské reprezentace. „Letos probíhají nějaké menší změny během přípravy, takže člověk je sám zvědav jestli se někam posunul, nebo co od sebe čekat. Za pár týdnu se uvidí,“ uvažuje. „Dokud nezačnou závody, je těžké cokoliv očekávat. Pomalu je ale vyhlížím, přece jen už je příprava dlouhá.“

I proto si ji rád zpestřil občasnými fotbálky. „Moc si vážím pozvánky do týmu Real Top Praha. Schází se tam super parta lidí, takže skvělá atmosféra je zaručená,“ povídá. „Navíc se každým zápasem pomáhá dobré věci – různým charitativním projektům. Myslím si, že konkrétně tento projekt je velmi povedený nápad. Rád budu pokračovat v týmu i po sezoně. Snad jsem se osvědčil a na jaře mi přijdou pozvánky na další zápasy,“ směje se.

Český biatlon je teď plný očekávání, vždyť trenérskou obměnou prošel také tým žen. A první Světový pohár startuje 2. prosince právě ve slovinské Pokljuce, druhém domově českých biatlonistů. Co víc si přát? Snad jen ideální počasí. „A to je pro mě mínus 5 stupňů, azuro a čerstvý prašan,“ přeje si Krčmář.

Takhle si v únoru užíval svou stříbrnou olympijskou medaili...

líbil se ti článek?