Absolutní vítěz Sport Amatér Foto převzal cenu za snímek triatlonistů

Tiskové zprávy
Tiskové zprávy
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Každá z fotografií Leoše Klementa v sobě nese originální příběh. Už jen tím, že vzniká v přístroji, který nemá hledáček, spoušť ani objektiv. Přes technickou nedokonalost jeho snímky dokáží oslovit i profesionály, a to včetně odborné poroty soutěže Sport Amatér Foto, jež mu za fotografii triatlonistů udělila cenu pro absolutního vítěze. Leoš Klement ji v úterý převzal v sídle Českého olympijského výboru, který soutěž pro amatérské fotografy spolu se serverem Rajce.net letos uspořádal už počtrnácté.

„Kulatá pixla od piškotů, místo objektivu měděný plíšek propíchnutý jehlou, uvnitř krabice je fotografický papír 13x18 cm. Při dobrém světle stačí k osvícení pět sekund, při špatném i hodiny. Stativ ale nepoužívám. Zkrátka, kdo si hraje, ten nezlobí,“ popsal svůj vlastnoručně vyrobený aparát Leoš Klement, který žije ve Žďáru nad Sázavou.

Předsedkyni poroty, sportovní fotografku Markétu Navrátilovou, Klementův snímek zaujal okamžitě. „Je to svým způsobem neopakovatelná fotka, hned jsem si ji mezi desítkami ostatních všimla. Má srozumitelný obsah, nevšední formu i nadčasovost,“ uvedla Markéta Navrátilová.

Zmíněnou neopakovatelnost svých snímků potvrzuje i Leoš Klement. „Většinou mám jen jeden pokus, protože fotografický papír můžu vyměnit jen v temné komoře. O to větší je pak radost, když se snímek povede,“ dodal letošní vítěz Sport Amatér Foto.

Fotografie triatlonistů vznikla asi před deseti lety u rybníka Velké Dářko, kde se trojice závodníků, včetně Klementova syna, chystala na triatlonový trénink. „Sport je pro mne i pro celou naši rodinu velkým koníčkem, takže je přirozeně i častým námětem,“ dodal Leoš Klement, který své snímky vystavuje i na své internetové stránce www.klemhole.cz

Hlavní cenou pro vítěze 14. ročníku Sport Amatér Foto byly hodinky od společnosti Prim z olympijské kolekce, tedy stejné, které dostali všichni čeští olympionici na OH v Riu. Další ceny dodal například Koh-i-noor nebo Alpine Pro.

Další informace 14. ročníku Sport Amatér Foto a oceněných fotografiích najdete ZDE.

líbil se ti článek?