Skicrossařka Apolínová: Největším pohonem je podpora rodičů

ODM 2023
ODM 2023
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Co mládežnická olympiáda, to cenný kov. Karlovarská skicrossařka Nela Apolínová ale závodí hlavně pro radost. „Sport není jen o medailích, hlavní je si to užít a potkat se s ostatními závodníky.“ Apolínová se Olympiády dětí a mládeže zúčastnila už podruhé, v roce 2020 brala stříbro, letos svůj výkon ještě vylepšila a získala zlato.

Na svahu se Nele dařilo od samého začátku, vyhrála všechny jízdy. „Dokonce tam byl i nějaký náskok, za což jsem samozřejmě ráda,“ vyprávěla. Přitom předchozí den ze svého výkonu úplně najásala. „Bojovala jsem sama se sebou, nebyla jsem stoprocentně přesvědčená, že je to to nejlepší, co umím předvést.“ Pro ni nic neobvyklého „Často jsem den před závodem nespokojená s tím, jak jedu, což je  těžké na psychiku,“ dodala.

Taktiku skicrossařka moc neřeší, nejdůležitější je pro ni podpora. „Mým největším hnacím motorem jsou moji rodiče, kteří mě ve všem podporují, jsem jim za to moc vděčná.“ Další, co považuje za důležité, je zábava: „Chci, aby závodění bavilo nejen mě, ale také všechny lidi okolo.“

V době mezi jednotlivými Olympiádami dětí a mládeže, na kterých Apolínová soutěžila, posbírala spoustu zkušeností. „Dá se říct, že minule  jsem se skicrossem teprve začínala, teď se v tom cítím mnohem lépe. Navíc mi trať tady ve Špindlu přijde o trochu jednodušší,“ vysvětlovala. 

Ke skicrossu se dostala docela náhodou, brzy ale zjistila ji naplňuje. „Dostali jsme v oddílu šanci zkusit zazávodit a hned mě to chytlo.“ Příležitosti Nella využila a začala se nové zálibě věnovat naplno. To se jí vyplatilo. „Hned další rok jsem zajela Český pohár a potom jsem se nominovala na ODM.“ Od té doby vedle alpského lyžování dělá také skicross. 

Na minulé zimní edici ODM závodila v domácím prostředí, ale užívá si atmosféru také v Královéhradeckém kraji. „V Karlových Varech jsme měli větší zázemí a podporu, ale i sem nás přijeli podpořit fanoušci, za to jsme moc rádi. Taky mě těší, že jsme se podívali zase někam jinam,“ říkala. Navíc má radost, že zase může potkat kamarády z různých koutů Česka.

Konkrétní ambice do budoucna Apolínová zatím nemá. „Chci se co nejdéle věnovat jak alpskému lyžování, tak skicrossu, konkrétní cíl nemám. Uvidíme, co bude dál.“

Autor: Anna Wagenknechtová

líbil se ti článek?