Být připraveni na Paříž! Sportovci se zúčastnili semináře o mentálním tréninku

Podpora olympijské přípravy
2 Minuty čtení

Je dobré mít skvěle natrénováno, ale o vítězství rozhoduje především hlava. Proto se na pět desítek sportovců sešlo v rámci projektu Podpory olympijské přípravy ČOV na semináři o mentálním tréninku.

Celodenní seminář proběhl v prostorách University of New York in Prague, která je dodavatelem Českého olympijského týmu v oblasti vzdělávání. V zaplněné místnosti vedle sebe seděli olympijský vítěz, nadějní sportovci, trenéři a naslouchali přednášce Jana Mühlfeita na téma mentální trénink.

Sportovní ředitel Českého olympijského výboru Martin Doktor uvedl, že podobné akce jako seminář o mentálním tréninku jsou pro sportovce a trenéry velice přínosné: „Chystáme se na olympijské hry v Paříži, proto pokračujeme v projektu Podpory olympijské přípravy, jehož součástí je například respirační či zrakový trénink, prevence zranění, výživa a také právě mentální trénink. Je to velice důležitá součást sportovní přípravy.“

Přednášky se zúčastnil i sportovní střelec a olympijský vítěz v trapu z Barcelony 1992 Petr Hrdlička, který je i koučem Jiřího LiptákaDavida Kosteleckého. „Je to zajímavý výklad. Hned si představuji, jak to využiji v trenérské praxi. Všechno jde dopředu a musíme na to být připraveni. Na tréninku můžete namodelovat různé situace, ale trénink nikdy není jako závod. Proto je mentální příprava důležitá,“ zdůrazňuje Hrdlička.

V dobách, kdy Hrdlička závodil, ještě nebyli sportovní psychologové. „Kdyby už tehdy byli, tak jsem možná závodil další sezony jako třeba v současnosti David Kostelecký, který patří do špičky i v 47 letech. Já jsem hledal nějaké cesty sám a na to jsem vlastně dojel a skončil jsem. Čím víc jsem chtěl, tím víc jsem to kazil. Tohle se mi teď na semináři potvrdilo,“ dodal Hrdlička.

Na přednášku přišla i nadějná vodní slalomářka Gabriela Satková. „Jsem z toho úplně nadšená. Ve škole nejsem schopná se tak dlouho soustředit, ale tady hltám každé slovo. Je to velice inspirativní. V mém sportu je hlava hodně důležitá. Díky tomuto semináři se mohu nad mnoha věcmi zamyslet. Čím víc vím, jsem pak schopnější něco změnit a pracovat na sobě,“ řekla Satková.

líbil se ti článek?